Srbija postala punopravni član Konvencije o kontroli i žigosanju predmeta od dragocenih metala sa aneksima I i II

0
Dragoceni metali i merenja
Foto: Pixabay.com

Konvencija o kontroli i žigosanju predmeta od dragocenih metala sa aneksima I i II stupila je na snagu za Srbiju 24. juna 2020. godine, čime je Srbija postala punopravni član ove Konvencije, saopštilo je Ministarstvo privrede.

Donošenjem Zakona o potvrđivanju Konvencije o kontroli i žigosanju predmeta od dragocenih metala sa aneksima I i II od 5. marta 2020. godine, koji je stupio na snagu 13. marta 2020. godine, stvoreni su preduslovi za ostvarivanje punopravnog članstva Srbije u Konvenciji.

Punopravno članstvo Srbije u Konvenciji doprineće smanjenju troškova izvoza predmeta od dragocenih metala jer za predmete koji su u Direkciji za mere i dragocene metale označeni žigom Konvencije (CCM-Common Control Mark) neće postojati obaveza dodatnog ispitivanja i/ili žigosanja u inostranstvu.

Time se povećava konkurentnost domaćih proizvođača predmeta od dragocenih metala na inostranom tržištu, što je od posebnog značaja, imajući u vidu da ovu delatnost u Republici Srbiji pretežno obavljaju mikro i mala preduzeća.

Sticanjem punopravnog članstva Republike Srbije u Konvenciji takođe će se omogućiti da se predmeti od dragocenih metala koji su označeni žigom Konvencije i koji su propisanog stepena finoće, mogu staviti na tržište Srbije bez dodatnog ispitivanja, odnosno žigosanja.

Konvencija je višestrani međunarodni ugovor koji je do danas zaključila 21 država, uključujući i Srbiju.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime