Srbija: EU donirala novac za bivalentne vakcine

0
Foto: Ilustracija, Pexels

Ministarstvo zdravlja nabavilo je bivalentnu vakcinu protiv kovida, a sredstva su obezbeđena od strane Evropske Unije.

Građani Srbije mogu da prime vakcinu u domovima zdravlja ili na Institutu „Batut“, prenosi zvanični sajt Evropske Unije u Srbiji.

Vakcine nekoliko proizvođača uveliko su dostupne u Srbiji, a sve su monovalentne, odnonosno – „bore“ se samo protiv jednog, određenog soja virusa. Bivalentna vakcina protiv kovida-19, koja odgovara na dva prisutna tipa kovid virusa, sada je na raspolaganju građanima Srbije.

Bivalentne vakcine nabavljene su iz sredstava bespovratne pomoći Evropske unije za borbu protiv korone kroz projekat „EU4Health – Doprinos dostupnosti i pristupu vakcinama protiv KOVIDA-19 u Republici Srbiji“. EU je Ministarstvu zdravlja za nabavku vakcina opredelila 27,3 miliona evra.

Od početka pandemije do sada Srbija je od Evropske unije primila ukupno 77 miliona evra za borbu protiv kovida. U okviru ove pomoći, kupljeno je 140 potpuno opremljenih trijažnih kontejnera, desetine monitora za intenzivnu negu, respiratora, beskontaktnih toplomera, zaštitnih maski, rukavica, odela i druge opreme. Evropska unija je finasirala nabaku zamrzivača i frižidera za čuvanje vakcina i 26 vozila za njihov transport ka krajnjim korisnicima širom zemlje.

Podsećamo, Evropska Unija je nedavno obezbedila više od 21 milion evra za vladavinu prava u Srbiji.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime