Srbija dobija Strategiju razvoja energetike do 2050. godine

0
Foto: Pixabay.com

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović potpisala je u ponedeljak sa Draganom Kovačevićem, direktorom Konzorcijuma Elektrotehničkog instituta „Nikola Tesla“ Ugovor za izradu Strategije razvoja energetike i Program ostvarivanja Strategije, kao i Ugovor za izradu izveštaja o strateškoj proceni uticaja nove strategije na životnu sredinu, sa Dejanom Filipovićem, dekanom Geografskog fakulteta, saopštilo je Ministarstvo.

Mihajlovićeva je tim povodom izjavila da su Vlada Srbije i resorno Ministaratvo pokrenuli velike promene u sektoru rudarstva i energetike donošenjem četiri ključna zakona.

– Time smo stvorili osnovu za korak dalje, a to je definisanje strateški važnih dokumenata da znamo gde ćemo biti u energetici do 2040. sa vizijom do 2050. godine. Ponosni smo jer se ovde nalazi struka i znanje ove države. Ono što Srbiji treba ako govorimo o strateškom razvoju su znanje i vizija gde idemo u narednim decenijama. Očekujemo da u novembru imamo prvi prikaz strategije i program njenog ostvarivanja. Nadamo se da ćemo sledeće godine usvojiti i ovu strategiju ali i plan za energetiku i klimu. Da kao zemlja imamo osnovu da budemo aktivni u energetskoj tranziciji u kojoj je ceo svet. Da budemo brži i efikasniji u ostvarenju energetske bezbednosti i zdravije životne sredine“, izjavila je Mihajlovićeva.

Dragan Kovačević se zahvalio Ministarstvu na ukazanom poverenju i rekao da je izrada Strategije razvoja energetike jedan od najvažnijih dokumenata države.

– Kroz zajedničku rad na izradi Strategije i plana ostvarenja trudićemo se da sledimo moto Nikole Tesle – prosperitet i napredak svakog pojedinca, nacije, države i čovečanstva zavisi od načina na koji koristimo energetske resurse. Naš cilj je da strategija odredi pravce delovanja u sektoru energetike u narednim decenijama – poručio je Kovačević.

Dejan Filipović rekao je da zajedničkim snagama možemo da uradimo studiju procene uticaja na životnu sredinu.

– Imamo kapacitete, formiraćemo multidisciplinarni tim i verujem da ćemo uspešno odgovoriti na pitanje kako Strategija utiče na životnu sredinu i preporučiti mere na dobrobit svih. Nadam se uspešnoj saradnji – rekao je Filipović.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i Zoran Gligorić, dekan Rudarsko geološkog fakulteta koji je rekao da ovaj fakultet može dati značajan doprinos u razvoju energetike kao značajne grane za razvoj celog društva.

Posedujemo sve kapacitete za ovako važan proces. U 2018. i 2019. smo bili u prvih 100 fakuleteta u svetu. Imamo znanje i kapacitet da damo svoj doprinos. Hvala na ukazanom poverenju – izjavio je Gligorić.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime