SKGO pripremila modele akata koje skupština JLS donosi prilikom konstituisanja

0
Stalna konferencija gradova i opština
Foto: Ilustracija, Pixabay,com

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) u saradnji sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave izradila je modele akata koje skupština JLS donosi prilikom konstituisanja.

Pripremljeni modeli akata obuhvataju sve akte koje skupština opštine/grada/gradske opštine donosi na konstitutivnoj sednici. Odnosno sve akte ili druge propratne materijale koji su neophodni da bi se postupak konstituisanja skupštine zakonito sproveo. Naprimer izveštaji odbora, komisija i drugi. Kao i akte koje donosi prilikom izbora izvršnih organa.

S obzirom na to da su lokalne skupštine u fazi konstituisanja novog saziva, ovaj vid podrške može olakšati rad novog saziva skupštine. Takođe može doprineti ujednačavanju postupanja lokalnih skupština. Posebno prilikom konstituisanja skupštine i izbora izvršnih organa, navodi se na sajtu SKGO.

Kako ističu, modeli akata su pripremljeni u skladu sa dosadašnjom praksom sekretara skupština JLS. Prilikom izrade uzeti su u obzir stavovi i praksa Upravnog suda prilikom donošenja akata o izboru (i razrešenju).

U skladu sa nadležnošću Upravnog suda da odlučuje o svim pojedinačnim aktima, sudska praksa je utvrdila stav da se radi o upravnom aktu. Izbor i razrešenje utvrđuje se rešenjem, sa svim obaveznim elementima rešenja koje utvrđuje Zakon o opštem upravnom postupku.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime