SKGO: Niz radionica o problemu individualnih ložišta

0
Foto: skgo.org

Bolje i efikasnije rešavanje problema aero-zagađenja iz individualnih ložišta tema je novih radionica koje organizuje Stalna konferencija gradova i opština.

Prva u nizu regionalnih radionica “Rešavanje problema aero zagađenja poreklom iz individualnih ložišta na lokalnom nivou”, koje organizuju Stalna konferencija gradova i opština i USAID projekat “Bolja energija”, održana je juče, prenosi sajt SKGO.

Radionici na koju su bile pozvane jedinice lokalne samouprave iz tri upravna okruga (Zapadnobačkog, Severnobačkog i Južnobačkog) prisustvovali su predstavnici grada Sombora i opština Beočin, Žabalj i Odžaci.

Cilj je bio informisanje učesnika o USAID projektu, kao i problematici zagađenja vazduha na lokalnom nivou koje potiče iz individualnih ložišta. Osim toga radionica je poslužila i za diskusiju o konkretnim problemima i podršci koju projekat “Bolja energija” može da pruži lokalnim samoupravama u Srbiji u narednom period.

Učesnici su se saglasili oko nekoliko potrebnih pravaca delovanja na lokalnom nivou i podrške koju bi projekat „Bolja energija“  mogao da pruži zainteresovanim gradovima i opštinama .

Učesnici su izrazili saglasnost da je potrebno formiranje fondova za energetsku efikasnost na lokalu, kao i da su potrebne priprema i vođenje katastara individualnih ložišta u lokalnim zajednicama. Takođe, potrebno je definisanje tehničkog propisa za obavezujuću primenu usvojenih standarda za čvrsta goriva i tehničkih propisa za način definisanja efikasnosti uređaja za sagorevanje čvrstih goriva, uključujući i biomasu.

Podsećamo, SKGO je nedavno objavio da je devet opština dobilo preporuke za unapređenje planiranja kapitalnih projekata.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime