Razvoj pametnih gradova u Srbiji

0
tech city

Ministarstvo državne uprave i lokalane samouprave sa partnerima iz Republike Koreje realizuje projekat „Razvoj pametnih gradova zasnovanih na infrastrukturi oblaka“. Model pametnog grada u Srbiji doneće kvalitetniji život građanima a privredi i lokalnim administracijama širi spektar usluga.

Vlada Srbije i Ministarstvo državne uprave i lokalane samouprave su značajno normativno unapredili oblast elektronske uprave, obezbedivši da javna uprava pruži kvalitetniju, bržu i jeftiniju uslugu građanima i privredi. Ipak, ima još prostora za normativno uređenje kako bismo mogli da u potpunosti budemo spremni za razvoj pametnih gradova u našoj zemlji, rekla je državna sekretarka Maja Mačuzić Puzić, a prenosi zvanični sajt MDULS.

Srbija značajno unapredila koncept „otvorenih podataka“. To su skupovi podataka koje institucije objavljuju na Portalu otvorenih podataka, a mogu se iskoristiti za razvoj novih servisa i usluga. To je jedn od razloga što je u program razvoja eUprave uveden i koncept eGrad.

Od eUprave do eGrada preko otvorenih podataka

„Za ovaj koncept potrebno je da što više institucija otvori podatke kako bi dali svoj doprinos kreiranju smart siti rešenja i korisničkih servisa za građane bez velikih novčanih ulaganja“, dodala je Mačuzić Puzić.

Navela je i da će MDULS nastaviti da podržava i podstiče gradske i opštinske uprave da otvaraju podatke za njihovo dalje korišćenje i da uvode nove tehnologije.

Fotografija preuzeta sa zvaničćnog sajta MDULS

Projekat „Razvoj pametnih gradova zasnovanih na infrastrukturi oblaka“ MDULS sprovodi u saradnji sa Vladom Republike Koreje, Korejskim razvojnim institutom i kompanijom Samsung u tri JLS u Srbiji, koje će prve uvesti tehnologiju pametnog grada zasnovanog na infrastrukturi oblaka.

Koncept eGrad krajnjim korisnicima pruža najkvalitetniju i najmoderniju uslugu, u kratkom vremenu i po najnižoj ceni. Model pametnog grada u Srbiji doneće kvalitetniji život građanima u urbanim sredinama, veći spektar usluga privredi, ali i samim lokalnim administracijama, koje će kroz moderne tehnologije pružati modernije usluge u oblasti javnog prevoza, infrastrukture, zdravstva, održivog razvoja, bezbednosti, turizma i kulture.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime