Rast inovacija u Srbiji iznad evropskog proseka

0
inovacije ilustracija
Foto: Ilustracija, Canva

Rezultat reforme u oblasti tehnološkog razvoja jeste bolji rast performansi Republike Srbije u oblasti inovacija od Evropskog proseka.

Prema izveštaju Evropske komisije o oceni inovacija za 2022. godinu (European Innovation Scoreboard – EIS), rast performansi Republike Srbije u periodu od 2015. do 2022. godine je 15,6%. Prosečni rast u Evropskoj uniji za isti period je 9,9%. To govori o ubrzanom približavanju Republike Srbije standardima Evropske unije i u ovom domenu, objavljeno je na sajtu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Izveštaj EIS predstavlja instrument Evropske komisije koji se bavi komparativnom procenom inovativnosti u zemljama članicama Evropske unije i nekoliko drugih država, uključujući i Srbiju.

Novi zakonodavni i strateški okvir za istraživačku delatnost

Analizirana su 32 indikatora svrstana u 12 kategorija. Među njima, značajni su rezultati Republike Srbije u kategorijama inovatora i ulaganja u inovacije, istraživanja i razvoj, kao i u kategoriji uticaja na zaposlenost.

inovacije ilustracija
Foto: Ilustracija, Pexels

Ovi uspesi su rezultat sprovedenih reformi zakonodavnog i strateškog okvira koje sprovodi Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kao i povećanog ulaganja u naučnoistraživačku i inovacionu infrastrukturu.

Od 2018. usvojeni su strateški dokumenti i ključni zakoni. Među njima su i novi Zakon o inovacionoj delatnosti i Strategija razvoja startap ekosistema iz prošle godine.

Osnovani su novi instituti – Institut za Veštačku inteligenciju, Biosens, Institut za informacione tehnologije u Kragujevcu. Oformljeni su i posebni fondovi iz kojih se finansiraju naučna istraživanja- Fond za inovacionu delatnost i Fond za nauku koji su sa 98 miliona evra finansirali više od 1720 projekata.

Širi se mreža naučno-tehnoloških parkova – uz Beogradski, formirani su naučno-tehnološki parkovi u Nišu, Novom Sadu i Čačku. U razvoj naučno-tehnoloških parkova uloženo je više od 53 miliona evra.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime