Radovi na sistemu odbrane od poplava: Zatvoren most u centru

0

Izgradnja mobilnog sistema odbrane od poplava privremeno je obustavila saobraćaj na mostu u centru Paraćina. Obzirom na to da su radovi počeli 7. oktobra i da će, kako su najavili nadležni trajati oko mesec dana, most neće biti u funkciji sve do početka narednog meseca. U sklopu ovog projekta na mostu koji spaja centar Paraćina sa jedne i zgradu opštine, policije, suda i put ka Ćupriji sa druge strane, u toku je postavljanje temelja u koji će biti ugrađena mobilna oprema.

– Ove radove izvodimo jer želimo potpunu projektovanu bezbednost za protočnu moć reke Crnice od 260 kubnih metara u jednoj sekundi. Paraćin će završetkom izgradnje zaštitnih zidova na ovom kritičnom mestu biti bezbedan i neće se ponoviti katastrofa iz 2014. godine, kaže Miloš Tomić, koordinator projekta izgradnje sistema za zaštitu grada od velikih voda reke Crnice.

Tomić kaže kako ovi radovi ne podrazumevaju rekonstrukciju mosta na Crnici o čemu je ranijihi meseci bilo reči. Naime NAŠE MESTO je ranije pisalo o tome kako je lokalna samouprava konkurisala i dobila finansiska sredstva za rušenje i rekonstrukciju 4 pešačka i 3 saobraćajna mosta u opštini Paraćin. Ti radovi trebalo bi da budu sprovedeni narednih godina i koštaće 2,5 miliona evra koje je obezbedila Vlada Švacarske.

Tomić je zamolio meštane Paraćina za strpljenje i pozvao vlasnike motornih vozila i pešake da koriste alternativne putne pravce kroz ulice Nikole Pašića i Svetog Save, odnosno Branka Krsmanovića i ulice Majora Marka. Izgradnja mobilnog sistema odbrane od poplava privremeno je izmestila i autobuska stajališta kod gradske apoteke u samom centru u dolasku i odlasku. Građani koji koriste međugradski prevoz do Ćuprije i Jagodine koriste alternative u ulicama Vožda Karađorđa u blizini bivše robne kuće Šumadija i u ulici Vojvode Mišića kod broja 1.

Radovi na uređenju korita reke Crnice počeli su avgusta 2018. godine. Oni podrazumevaju izgradnju zaštitnih zidova dugih skoro 4000 metara i uređenje obale i dna reke u dužini od skoro 11 kilometara od sela Glavica do ušća u Veliku Moravu.

Piše: Igor Perić

 

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je iz budžeta grada Paraćina u okviru projekta „Eko-Paraćin“. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime