Prva domaća firma postala korisnik Državnog data centra u Kragujevcu

0
Foto: Pixabay.com

Posle kompanije IBM s kojom je Državni data centar u Kragujevcu potpisao prvi komercijalni ugovor isti takav ugovor potpisan je sa jednom domaćom kompanijom.

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu, dr Mihailo Jovanović i direktor Orion telekoma, Slobodan Đinović potpisali su danas ugovor o smeštanju opreme kojim ova telekomunikaciona kompanija postaje još jedan komercijalni korisnik Državnog data centra u Kragujevcu.

Državni data centar u Kragujevcu je izgrađen po najvišim tehničkih standardima tako da ispunjava najviše zahteve pouzdanosti za klasu 4 prema EN 50600, sa „2N“ redundansom, što znači da svi bitni sistemi koji se odnose na telekomunikacione veze, energetsko napajanje, hlađenje IT opreme i bezbednost imaju rezervu, pa je sigurnost i neprekidnost rada maksimalno obezbeđena.

„Zbog svega ovoga, Državni data centar ima poseban državni ali i regionalni značaj, jer pruža priliku da se, osim podizanja kapaciteta i unapređenja kvaliteta eUprave Republike Srbije, privuku i veliki komercijalni korisnici, kao i da se odavde pružaju usluge u regionu“ izjavio je dr Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu.

U Državnom data centru u Kragujevcu biće smeštena i prva državna platforma za veštačku inteligenciju koja će biti na raspolaganju državi, lokalnoj samoupravi, ali i univerzitetima, naučno-tehnološkim parkovima i startapima. To znači da ćemo pored IKT infrastrukture imati i AI infrastrukturu za razvoj našeg digitalnog društva, da oni koji žele da se bave razvojem IT proizvoda neće morati da brinu o infrastrukturi, već samo o onome što ih direktno zanima – razvojem softvera i aplikacija.

Slobodan Đinović, direktor Orion telekoma je rekao da mu je drago što je Orion telekom drugi komercijalni zakupac kapaciteta Data centra koji je postavio nove tehnološke standarde ne samo u Srbiji već i u regionu.

„Danas smo potpisali ugovor o zakupu kapaciteta Državnog data centra koji se otvara u Kragujevcu. Orion telekom je kompanija koja prati najnovije tehnološke promene i prilagođava im se, tako da svi naši korisnici dobiju najbolju i najsigurniju uslugu. Današnji ugovor se odnosi na primarni backup sa drugim etintetom. Drago nam je što je država investirala u IKT infrastrukturu koja je osnova za sledeću etapu razvoja telehousing-a i cloud servisa koja će činiti preko 80% IKT tržišta u budućnosti“, izjavio je Đinov

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime