Prva biciklistička staza od reciklirane plastike

0
Biciklisticka_staza

Prva biciklistička staza u potpunosti napravljena od reciklirane plastike otvorena je u Holandiji, u 1.300 starom gradu Zvoleu. Staza je duga 30 metara, a sadrži količinu plastike jednaku 500.000  čepova plastičnih flaša. Stručnjaci procenjuju da je dva ili tri puta izdržljivija od običnih staza.

Ovaj jedinstveni projekat ima za cilj smanjenje miliona tona plastike koja zagađuje životnu sredinu. Kako upozorava Program Ujedinjenih nacija za životnu sredinu, oko osam miliona tona plastičnog otpada završi u okeanu svake godine, ubijajući na taj način morski život i ulazeći u ljudski lanac ishrane.

Idejni tvroci projekta su An Kudstal i Simon Joritsma, a kako su poručili, ovo je prvi korak ka održivim saobraćajnicama budućnosti napravljenim od recikliranog plastičnog otpada.

Iako je većina stručnjaka pozdravila ovaj projekat, bilo je i onih skeptičnih. Naime, Ema Pristland, aktivistikinja „Prijatelja zemlje“ upozorava i na napoznanice u vezi sa projektom.

– Na ovaj način sklonili smo plastiku sa odlagališta, što je pozitivno. Ali, šta se događa sa tom plastikom kada se istroši površina staze? To je i dalje nejasno – kaže Pristland.

Uprkos ovom upozorenju, Holandija neće odustati od sličnih projekata. Tako se otvaranje druge biciklističke staze od reciklirane plastike očekuje u novmebru u selu Gitorn na severoistoku zemlje. Inače, holandska Vlada obećala je da će prepoloviti upotrebu sirovina do 2013. godine, te da će ubrzati prelaz prema cirkularnoj ekonomiji.

Podsetimo, Holandija je i zemlja u kojoj je otvoren prvi supermarket sa odeljkom bez plastične ambalaže.


Cirkularna ekonomija
Neki evropski gradovi poput Londona, Amsterdama i Pariza traže načine prelaska na cirkularnu ekonomiju. Pod time se podrazumevaju: ponovna upotreba proizvoda, delova i materijala, sprečavanje stvaranja otpada ili zagađenja, kao i korišćenje manje novih sredstava i energije.

Naše mesto

Foto: Printscreen – youtube.com/Wavin Group

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime