Promocija programa podrške privredi u 17 regionalnih privrednih komora

0
PKS info centar
Foto: PKS

Privredna komora Srbije objavila je da će predstaviti aktuelne pozive i programe podrške privredi, vrednih više od 600 miliona dinara, na sednicama parlamenta privrednika u 17 regionalnih privrednih komora.

Kako se navodi u saopštenju, Ministarstvo privrede raspisalo je krajem januara tri programa podrške za dodelu bespovratnih sredstava za razvojne projekte, započinjanje poslovanja i podršku ženama preduzetnicama i mladim, a sva tri programa realizuju se kao kombinacija bespovratnih sredstava i povoljnih kredita Fonda za razvoj.

Katarina Obradović Jovanović, pomoćnica ministarke privrede, predstavila je juče privrednicima iz Priboja i Prijepolja aktuelne programe podrške koji će u toku 2022. godine biti plasirani preko Ministarstva i Fonda za razvoj.

– U okviru Programa podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte u 2022. Ministarstvo je opredelilo 350 miliona dinara bespovratnih sredstava, a za početnike u poslovanju 150  miliona dinara bespovratnih sredstava koja su namenjena za projekte nabavke opreme, adaptacije poslovnog prostora i pokrivanje operativnih troškova u početnom periodu poslovanja“, izjavila je Obradović.

Kroz Program za podršku ženama preduzetnicama i mladim preduzetnicima je opredeljeno 100 miliona dinara bespovratnih sredstava, a cilj je, prema rečima Obradovićeve, da se pruži podrška u poslovanju ženama i mladim do 35 godina starosti, koji predstavljaju posebno osetljivu ciljnu grupu preduzetnika.

Skup je održan u okviru programa “Rešavanje pitanja zaduženja i prestanka poslovanja privrednih subjekata u regionu Zapadnog Balkana“, koji realizuje Privredna komora Srbije, u saradnji sa Ministarstvom privrede i Ministarstvom pravde, uz podršku Međunarodne finansijske korporacije (IFC) – članice Grupe Svetske banke i Vlade Švajcarske, koju predstavlja Švajcarski sekretarijat za ekonomske poslove.

Programi podrške privredi su već predstavljeni na sednici Parlamenta privrednika RPK Valjevo, a za danas je zakazana sednica privrednika regionalne komore Kraljeva gde će se okupiti predstavnici kompanija iz Novog Pazara i Tutina.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime