Projekat „Čista Srbija“ za rešavanje decenijskih problema Novog Sada

0
iznajmljivanje gradskog poslovnog prostora
Foto: Pixabay.com

Grad Novi Sad nalazi se među 14 lokalnih samouprava koje su obuhvaćene prvom fazom programa „Čista Srbija“, a u pitanju je najveći pojedinačni projekat ulaganja u komunalnu infrastrukturu u istoriji našeg grada.

Projekat „Čista Srbija“ predstavlja nacionalni projekat izgradnje i rekonstrukcije komunalne infrastrukture za čije je sprovođenje nadležno Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i koji se finansira u celosti iz sredstava budžeta Republike Srbije, a koji je koncipiran na osnovu potrebe za povećanom ekološkom zaštitom životne sredine.

Investicije obuhvaćene projektom „Čista Srbija“ od izuzetnog su značaja za sve građane Novog Sada i sredinu u kojoj žive, jer je kontrolisano odvođenje otpadnih voda i njihovo prečišćavanje jedan od najefikasnijih načina očuvanja prirodnih resursa i zaštite vodotokova od zagađenja.

Samozapošljavanje u Novom Sadu
Foto: Pixabay.com

Finansijska sredstva obezbeđena ovim projektom biće uložena u izgradnju kanalizacione mreže, ali i u rekonstrukciju postojeće kanalizacione mreže u nekoliko gradskih naselja. Ono što je naročito značajno za Novi Sad jeste to što će kroz isti projekat biti konačno realizovana i izgradnja Centralnog gradskog prečistača otpadnih voda, čime će najzad biti rešen višedecenijski problem tretiranja otpadnih voda i zagađenja rečnih tokova.

Dunav, kao jedan od simbola Novog Sada i omiljeno mesto za odmor i opuštanje Novosađana, zahvaljujući ovom projektu u skoroj budućnosti primaće samo prerađene i čiste otpadne vode, čime će se obezbediti zdravije okruženje za buduće generacije Novosađana, objavljeno je na sajtu Grada.

Realizacija projekta „Čista Srbija“ počinje baš u našem gradu u subotu 9. oktobra i to izgradnjom kanalizacionog sistema u Кisaču i Čeneju, čime će problem pražnjenja i izlivanja septičkih jama uskoro postati prošlost za stanovnike ovih prigradskih naselja.

Radovi će najpre početi u Кisaču i to u Ulici Masarikovoj, kao i na raskrsnici ulica Slovačka i Dr Janka Gombara, a tokom izvođenja radova po potrebi će doći do privremene obustave saobraćaja, o čemu će građani blagovremeno biti obavešteni. U naselju Čenej će, sem fekalne kanalizacije, biti izgrađeno i separatno postrojenje za preradu otpadnih voda, dok će otpadne vode Кisača poveznim cevovodom, izgrađenim u prethodnom periodu, biti odvođene do prečistača u Rumenki.

Izgradnja kanalizacione mreže u Кisaču i Čeneju predstavlja još jedan dokaz da je ulaganje u razvoj komunalne infrastrukture jedan od glavnih prioriteta Grada Novog Sada, sa posebnim akcentom na to da se problem otpadnih voda prvenstveno rešava u prigradskim naseljima, kako bi se na taj način unapredio komunalni standard u ovim sredinama.

Izgradnja četiri separatna prečistača, realizovana u poslednjih nekoliko godina, na najbolji način pokazuju koliko Grad Novi Sad vodi računa o očuvanju i zaštiti životne sredine, kako bi svi građani imali čistiji i ekološki atraktivan prostor za život.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime