Predstavljena aplikacija za mobilne telefone „Kviz znanja iz srpske kulture”

0
Istorija Srbije
Foto: Printscreen

Ministarstvo kulture i informisanja predstavilo je aplikaciju za mobilne telefone „Kviz znanja iz srpske kulture”, izrađenu prema ideji i na inicijativu Ministarstva, i uz podršku Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka.

Ideja vodilja projekta bila je da se u nizu zabavnih aplikacija koje koriste i mladi i stari uvede sadržaj koji će doprineti ukupnoj sumi znanja iz tako složene i bogate oblasti kao što je srpska kultura.

Zanimljiv kviz se bavi kulturom na jedan netipičan, zabavan način, čiji je smisao da proširuje područje znanja, istakao je ministar kulture Vladan Vukosavljević na prezentaciji  i dodao da se insistiralo na tome da pitanja ne budu laka, jer smisao igre nije da donese nove brze prste, već da se poveća nivo znanja.

Onaj ko bude u više navrata koristio aplikaciju može značajno da proširi svoja znanja, jer se u sklopu odgovora mogu pročitati i zanimljivosti, a stalnim uvođenjem novih pitanja, kvizu će se davati na dinamici.

Aplikacija već nedelju dana dostupna na Google play prodavnici. Kviz trenutno sadrži 439 pitanja, podeljenih u tri oblasti: kulturno nasleđe, umetnost i kultura i kulturna istorija, a u planu je da ih bude preko hiljadu, što će ga učini pravom riznicom znanja.

Pomoćnik ministra za digitalizaciju kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštva Dejan Masliković je istakao da je pri izradi kviza korišćena najsavremenija tehnologija, uključujući veštačku inteligenciju, jer aplikacija npr. pamti pitanje na koje nije dat tačan odgovor i ponavlja ga do trenutka dok se ono ne reši, što je najjednostavniji način učenja.

Prema njegovim rečima razvoj kviza biće nastavljen, kao i razgovori sa resorom prosvete da se kviz, kao jedno od glavnih didaktičkih sredstava, uvrsti u predmet „Digitalni svet”, i to kako za testiranje učenika tako i za sticanje novih znanja na atraktivniji, jednostavniji i prijemčiviji način.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime