„Oko sokolovo“ kažnjava svako bahato parkiranje nesavesnih vozača

0
Oko sokolovo
Foto: Pixabay.com

Grad Beograd ima za cilj da, specijalizovanim vozilima komunalne milicije i novim sistemom elektronske kontrole nepropisnog parkiranja nazvan „Oko sokolovo“, kažnjava svako bahato parkiranje nesavesnih vozača.

Kako je navedeno na portalu Beoinfo, novim sistemom bi trebalo da se spreči nepropisno parkiranje u „žutim trakama“, na tramvajskim šinama, pešačkim prelazima, invalidskim mestima…

Biće kažnjeni i oni koji svojim vozilima zatvaraju ulaze u stambene zgrade i nepropisno ih parkiraju na trotoarima.

Do sada je kažnjavanje zavisilo od toga kada će u tu ulicu naići komunalni milicioner ili saobraćajni policajac, dok će ubuduće na najmanje dvadeset minuta imati prolazak vozila novog sistema, što znači da će izvesnost kažnjavanja biti mnogo veća.

Sistem će pokrivati 93 najprometnije ulice,  „crne tačke“ gde treba da se reši problem.

Naplata kazni sistemom „Oko sokolovo“ počeće 10. avgusta, jer će u prvoj nedelji samo snimati, a od 3. avgusta svako ko napravi prekršaj dobijaće na kućne adrese ne kazne već obaveštenje sa slikom, mestom prekršaja, visinom kazne koja bi bila naplaćena, informacijom da je još uvek test faza, kao i molbom da to više ne čine, rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Od 93 ulice izuzeti su oni delovi gde su kovid centri, bolnice, domovi zdravlja, porodilišta, obdaništa, škole.

Kontrolu parkiranja će obavljati ukupno osamnaset vozila, s tim što će startovati sa četiri, a ostala će se sukcesivno uključivati.

Specijalizovana terenska vozila kupljena su na javnom tenderu, koštala su 29.000 EUR, plus četiri hiljade za nadogradnju. Vozila će raditi 24 sata dnevno, i to tako da će ih petnaest biti na ulicama grada, a tri u rezervi.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime