Prava boja „zelenih“ tehnologija

0
digitalne tehnologije ilustracija

Tehnologije koje zadovoljavaju naše potrebe bez  uticaja na životnu sredinu- tome težimo. Ipak, ove današnje, „zelene“, možda ipak imaju neku drugu boju…

Za časopis Naša mesta piše Vojislav Rodić, direktor I NET DOO
Za Portal Naša mesta priredila Mara Popins

Pre desetak godina, u cilju promocije električnih vozila, tri velika proizvođača automobila (Reno, Nisan i Micubiši) napravila su kratke video priloge. Umesto baterija ili napajanja strujom iz električne mreže, kućni uređaji (usisivač, kuhinjski mikser, četkica za zube, naravno i kompjuter) napajani su malim motorima sa unutrašnjim sagorevanjem.

Buka i dim od sagorevanja na primeru uređaja, za koje smo navikli da rade tiho i svakako bez ispuštanja gasova, čini ove video priloge bizarno duhovitim, a nas svakako inspiriše i na razmišljanje.

Kako bi izgledao svet bez bez svima dostupne električne energije?

elektročni automobil
Foto: Ilustracija

Šta ako bi drugi uređaji (vozila pre svega, naručioci su ipak iz auto-industrije) mogli da budu bešumni i bez izduvnih gasova? To je neizrečeni obrt u ovim filmovima – ako smo vam pokazali kako izgledaju svakodnevni (električni) kućni uređaji sa pogonom na motore sa unutrašnjim sagorevanjem, zamislite sami automobile koji se kreću tiho i bez ispuštanja gasova.

Tako se stvara vizija „zelenih“ tehnologija, u neprestanoj službi zadovoljenja ljudskih potreba, uz sve manji negativan uticaj po našu okolinu.

Recept za „uštedu“ električne energije

Da li vam se desilo da ujutro, kada uzmete telefon primetite da je baterija u „crvenom“! Možda prethodne večeri niste dobro uključili punjač ? Ili ste zaboravili da uključite telefon na punjenje?

Prva stvar koju ćete da uradite kada dođete na posao je da uključite punjač u telefon. Tada nastaju problemi, telefon često zvoni, kabl najčešće nije dovoljne dužine i morate svaki put da izvučete kabl napajanja iz telefona, a po završenom razgovoru da ga ponovo uključite. Nekomforno, i štetno- i za telefon i za napajanje.

bežični punjač
Foto: ILustracija

A onda se pojavilo spasonosno rešenje – bežični punjač telefona koji radi na principu indukcije. Na prvi pogled, značajno unapređenje za svakog korisnika.

Iako se tokom punjenja telefona klasičnim punjačem deo energije iz električne mreže gubi, sa bežičnim punjačima problem je još izraženiji.

Bežični punjač samim postojanjem troši oko 0,25 Wh, što dnevno iznosi 6 Wh. Ako u domaćinstvu imate nekoliko ovakvih punjača, oni dnevno potroše onoliko energije koliko je potrebno da se potpuno napuni baterija jednog telefona.

Da ne spominjemo neefikasno punjenje i veću potrošnju struje ukoliko baterija i punjač nisu dovoljno dobro centrirani za skoro 50%. Ako bi 3,5 milijarde ljudi koji koriste digitalne asistente prešlo na bežično punjenje čija je efikasnost oko 50 procenata, to bi imalo značajan efekat na ukupne svetske energetske potrebe.

Ukupna potrošnja upotrebom digitalnih tehnologija

Od ukupne potrošnje električne energije korisnici troše oko 55%, a proizvođači oko 45%. Internet godišnje troši oko 70 milijardi Kwh. U raspodeli sveukupne potrošnje- komunikacione mreže troše 36%, data centri 30% i kompjuteri 34%. U svetu postoji skoro 9 milijardi aktivnih mobilnih uređaja, od kojih svaki godišnje potroši oko 2 KWh.

bitcoin ilustracija
Foto: Ilustracija

Bitcoin „rudarenje“ (generisanje novih jedinica BTC) godišnje potroši 80-100 TWh (teravat sati, odn. hiljadu milijardi), što odgovara polovini potrošnje svetskog bankarskog sistema. Danas, potrošnja struje za „rudarenje“  ozbiljno utiče na energetske bilanse zemalja u kojima se to radi, zbog čega su neke pribegle direktnim zabranama.

Kina je u maju 2021. prvo zabranila finansijskim institucijama da obavljaju transakcije sa „kriptovalutama“, u junu je zabranila domaće „rudarenje kriptovaluta“, a u septembru su kriptovalute stavljene van zakona. Argumenti za ove akcije su bili dvojaki – suzbijanje nelegalnih finansijskih transakcija kao i štetnog uticaja na okolinu.

Na kraju, šta vi možete da uradite da smanjite potrošnju vaših digitalnih uređaja?

Za početak isključite napajanje iz utičnice kada ne punite vaš digitalni telefon.

Ceo tekst pročitajte u šesnaestom broju časopisa Naša mesta

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime