Pošumljavanje opštine Plandište – Prve sadnice u selu Barice

0
Foto: Pixabay.com

Opština Plandište spada u područja s najmanjim procentom šumovitosti u Vojvodini, sa svega 0,5% zasada pod šumom, rekao je predsednik te opštine Jovan Repac, povodom nedavno započetog projekta pošumljavanja zelenih površina, erozivnog zemljišta i depresija.

Prve sadnice biće posađene u selu Barice na deset i po hektara, a celu akciju pod nazivom „Podizanje šuma na degradiranim zemljištima“ finansiraju Zeleni fond Ministarstva za zaštitu životne sredine i lokalna samouprava.

Ukupna vrednost projekta je nepunih 7,75 miliona dinara, od kojih je 80% obezbedilo Ministarstvo, a ostatak Opština Plandište.

– Ovakvi i slični projekti su od velikog značaja za čitavu opštinu Plandište, jer želimo da u narednih pet do deset godina drastično povećamo zasade pod šumom, naročito na obodima naseljenih mesta i zemljištu koje po svojim karakteristikama predstavljaju pogodno tlo za pošumljavanje – rekao je za lokalne medije Repac.

Oko 12.000 sadnica listopadnog drveća, među kojima su bela i crna topola, kao i mečja leska, koje će se posaditi u Baricama, stvoriće vetrozaštitne pojaseve i proširiti zelene oaze.

– Veliku zahvalnost dugujemo i Udruženju šumarskih i lovnih radnika „Šuma i lov“, kao i partneru na realizaciji ovog projekta, s obzirom na to da se čitav postupak sadnje odvija primenom novih tehnologija koje se prvi put koriste kod nas – istakao je Repac.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime