EU pokrenula info portal za podršku malim i srednjim preduzećima

0
Obuke za profesore
Foto: Pixabay.com

Evropska unija pokrenula je Access2Markets, online info portal za podršku malim i srednjim preduzećima u trgovini, saopšteno je iz EU info centra u Beogradu.

Portal sadrži sve neophodne informacije o trgovinskim sporazumima EU, carinskim dažbinama, pravilima o proizvodima i carinskim procedurama vezanim za EU i još više od 120 tržišta širom sveta.

Access2Markets je namenjen kompanijama, poslovnim organizacijama, trgovinskim komorama, telima koja pružaju usluge poslovnog savetovanja poput Evropske mreže preduzetništva, organizacijama za unapređenje izvoza i drugim entitetima koji sarađuju i savetuju kompanije u potrazi za prilikama za izvoz ili onima koje tragaju za izvorima robe izvan EU.

Portal sadrži jedinstveni prozor za pretraživanje uslova uvoza i izvoza pojedinačnih proizvoda, kao i podatke o trgovinskim sporazumima i aranžmanima.

Informacije o konkretnim proizvodima obuhvataju carinske procedure, zakonodavstvo, kontakte nadležnih vlasti u svakoj zemlji, a portal je dostupan na 24 jezika EU, navedeno je u saopštenju.

Na portalu Access2Markets nalazi se i alatka za samoprocenu pod nazivom ROSA, koja nudi dodatnu pomoć kada su u pitanju pravila kojima se definiše “ekonomska nacionalnost” proizvoda, odnosno “pravila o poreklu”.

Kompanije mogu naći i informacije o tome na koji način se trgovinskim sporazumima EU reguliše trgovina uslugama, uslovima za investiranje ili učešću u javnim tenderima na inostranom tržištu.

Iz EU info centra navode i da portal Access2Markets takođe nudi informacije o uslovima trgovine i služi kao vodič kompanijama koje žele da izađu na međunarodno tržište.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime