Poreske olakšice za startap preduzeća od 1. marta

0
sednica Saveza za eUpravu
Foto: Ilustracija, Pixabay.com

Poreske olakšice za radnike angažovane na poslovima istraživanja i razvoja važiće od 1. marta 2022. godine. Za njihove zarade poslodavci će plaćati čak 70 odsto niže poreze i doprinose, prenose „Večernje novosti“.

Novina nedavnih zakonskih izmena je što ovog puta oslobođenje nije vremenski ograničeno.

Prema proceni stručnjaka, ove izmene će pomoći poslovanju startap sektora jer i dalje važe poreske olakšice za osnivače startap preduzeća i to za zarade do 150.000 dinara bruto jedan iznosa.

Stručnjaci procenjuju da bi oslobađanje plaćanja godišnjeg poreza na dohodak građana za sve mlađe od 40 godina mogla da bude mera koja bi privukla mlade da se vrate u zemlju. To je zapravo namet koji plaćaju građani Srbije koji zarađuju više od trostruke prosečne zarade u zemlji.

– To je izuzetno značajna olakšica. Prvog dana marta, pa do kraja naredne godine, poslodavci mogu da angažuju dotad nezaposlene uz poreske olakšice. Ako takvom radniku, a verovatno će najbrojniji biti mladi, da platu do 76.500 dinara bruto jedan iznosa, imaće 70 odsto oslobođenja poreza i doprinosa i to do kraja 2024. godine. Tako će poslodavca plata od 50.000 dinara koštati koliko ga u normalnim uslovima košta minimalac. Mladi sa diplomama se najlakše iseljavaju. Ovako se poslodavcima omogućava da im daju nešto veće plate i to tokom dve do tri godine, rekao je za „Večernje novosti“ Svetislav Kostić, poreski ekspert i profesor Pravnog fakulteta.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime