Novi Pazar: Položen kamen temeljac
za toplanu na biomasu

0
toplana na biomasu
Foto: Grad Novi Pazar

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović posetila je krajem prošle nedelje Novi Pazar u okviru  početka realizacije projekta „Izgradnja toplane na biomasu“, objavljeno je na gradskom sajtu.

Kako je istaknuto, ovaj projekat, započet polaganjem kamena temeljca za izgradnju toplane, deo je programa „Obnovljivi izvori energije – Razvoj tržišta biomase u Republici Srbiji (Komponenta 1)“ koji se sprovodi kroz saradnju sa Saveznom Republikom Nemačkom preko KfW zajma i donacije SECO. Deo sredstava, bespovratno, obezbedila je i Vlada Švajcarske.

Prema rečima ministarke Mihajlović, isključenje mazuta kao resursa omogućiće smanjenje aerozagađenja i dekarbonizaciju, te povećati kapacitet isporuke toplotne energije za više nego duplo.

– Stvari u Srbiji se vrtoglavo menjaju. Ako govorimo o Novom Pazaru, ulaganje je preko milijardu dinara, od investicije u zdravstvo, preko socijalnih stanova i do energetske infrastrukture. Imajući u vidu situciju u vašem gradu, projekat znači da već od oktobra, Novi Pazar dobije toplanu u industriskom delu grada, iz koje neće izlaziti ni gram sumpordioksida, a emisija ugljendioksida biće manja za blizu 90 procenata, rekla je Mihajlović.

– Nadam se da ćemo danas pokazati drugim lokalnim samoupravama koliko je važno praviti zajedničke planove i ući u zelenu agendu. Neke države su u okruženju možda uradile više, ali to ne znači da mi nećemo  nastaviti da radimo punim kapacitetom, jer želim da uradimo najbolje za naše građane“, poručila je Mihajlović.

Ugovor vredan 7 miliona evra

Ugovor o izgradnji  toplane vredan je sedam miliona evra, a značajna uloga u realizaciji pripada nemačkom KfW.

– U okviru saradnje, mreža daljinskog grejanja je jedan od najvažnijih projekata, kao i podizanje stope obnovljivih izvora energije u daljinskom grejanju. Toplana na biomasu obezbediće stabilno grejanje za građane Novog Pazara na održiv način. Umesto mazuta biće korišćena drvna sečka. Poređenja radi, to je kao da eliminišete emisije koje se stvore od vožnje 2 000 automobila ili 34 miliona pređenih kilometara u saobraćaju”, kazao je Rudiger Hartman, direktor kancelarije KfW u Borgradu.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac zahvalio je partnerima koji su doprineli realizaciji ovog, za sve građane izuzetno važnog projekta. Naročita zahvalnost upućena je Ambasadi Švajcarske.

– Važnost je višestruka. Izmeštanjem toplane iz centra grada značajno će se smanjiti zagađenje vazduha. Korišćenjem ekološki obnovljivog goriva, koje nam je dostupno u okruženju, doprinećemo dodatnom prometu domaćih firmi i zapošljavanju ljudi. Ne treba posebno isticati i da je biomasa znatno jeftinija od mazuta. Sve ukupno, obezbedićemo celodnevno i stabilnije grejanje za naše građane”, poručio je gradonačelnik Nihat Biševac.

Ambasador Švajcarske Urs Šmid istakao je da se Srbija kao i Švajcarska suočava sa izazovima u pogledu očuvanja planete, te da je zajednički program zato još značajniji.

Polaganju kamena temeljca za izgradnju  tolane prisustvovali su i Nebojša Simović, načelnik Raškog okruga, predstavnici “JP Srbijagas”, predstavnici izvođača i podizvođača na projektu.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime