Položen kamen temeljac za izgradnju postrojenja za preradu vode u Bačkom Monoštoru

0
Foto: Pixabay.com

Gradonačelnik Grada Sombora Antonio Ratković i direktor JKP „Vodovoda“ Bezdan Dejan Kubatov položili su danas kamen temeljac za izgradnju postrojenja za preradu vode u Bačkom Monoštoru.

Izgradnja postrojenja za preradu vode rešiće problem proizvodnje zdrave pijaće vode još jednog naseljenog mesta na teritoriji Grada Sombora, tako da će stanovnicima Bačkog Monoštora biti obezbeđena pijaća voda čiji kvalitet odgovara svim propisanim zahtevima.

Gradonačelnik Antonio Ratković istakao je da je prioritet Grada Sombora da svi stanovnici imaju obezbeđenu zdravu pijaću vodu.

„2019. godine kada smo otvarali jedno ovakvo slično postrojenje u Bačkom Bregu, tada sam govorio da se nadam da ćemo u bliskoj budušnosti imati priliku da slično ovakvo postrojenje otvorimo i ovde u Monoštoru. Meni je velika čast što danas imam priliku i da položim kamen temeljac. Koliko je bitan kvalitet vode, kako u gradu tako i u svim naseljenim mestima, govori to da ćemo se mi kao Grad svakako rukovoditi time da svako selo u narednim godinama dobije pijaću vodu. Ono što je bitno za Monoštor da ovaj problem traje već godinama i da smo zajedno sa Javnim komunalnim preduzećem Vodovod Bezdan prepoznali ovaj problem i da rešavamo selo po selo. Ja se nadam da će do polovine sledeće godine biti gotovi radovi i da ćemo imati priliku da zajednički otvorimo ovo postrojenje“ rekao je gradonačelnik i dodao da je ovaj Projekat još jedan vid saradnje između Grada Sombora i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

Direktor JKP „Vodovod“ Bezdan Dejan Kubatov rekao je da je ovo preduzeće spremno da odgovori na sve zahteve kako bi se obezbedila pijaća voda.

„Grad Sombor i Pokrajinski sekretarijat je prepoznao dobrog partnera u javnom komunalnom preduzeću Vodovod Bezdan. Mi im se zahvanjujemo svim srcem što su stali uz nas i što su nas prepoznali kao partnere koji mogu da odgovore svim tehnološkim zahtevima, odnosno svim zahtevima kvalitetne pijaće vode. Postrojenje koje će biti izgrađeno za nekoliko meseci jeste postrojenje kapaciteta 14 litara sekundnih. Mnogo veći kapacitet poseduje postrojenje zato što smo isprojektovali i druge zahteve. Osnovna stvar jeste da Bački Monoštor kao naselje ima skoro 1400 priključaka, to je ekvivalentnih 3 500 stanovnika koji će, nadamo se, vrlo brzo dobiti pijaću vodu“ rekao je Kubatov.

Ovaj veoma značajan korak koji će poboljšati kvalitet života stanovnicima ovog naseljenog mesta pozdravili su i predsednik Skupštine grada Sombora Zoran Rus, član Gradskog veća za oblast komunalne delatnosti i investicija Miroslav Kovačić, član Gradskog veća za oblast nacionalnih manjina i saradnje sa verskim zajednicama Silard Janković, pomoćnik gradonačelnika za oblast mesne samouprave Atila Pribila, kao i predstavnici MZ „Bački Monoštor“.

Oprema koja će se koristiti u postrojenju je kombinacija domaće i strane tehnologije, kakva je već instalirana na lokaciji Bački Breg, gde daje izuzetne rezultate u filtriranju, odnosno u proizvodnji pijaće vode.

Projekat je zamišljen tako da celokupan tehnološki proces bude zatvorenog karaktera, odnosno da ne bude odbacivanja ni kapi vode iz bilo kog procesa fitracije, pranja filtera ili drugo.

Bački Monoštor trenutno se snabdeva vodom iz tri bunara čiji kvalitet ne odgovara parametrima kvaliteta koji su propisani važećim Pravilnikom o ispravnosti vode za piće 8zabeležene su veće vrednosti gvožđa, mangana, arsena, mutnoća i boja, od maksimalno dozvoljenih količina).

Investitor je Grad Sombor, a vrednost projekta iznosi: 65.151.889,02 rsd + PDV gde je iz Pokrajinskih fondova obezbeđeno 20.000.000 dinara, a Grad Sombor učestvuje sa 45.151.889,02 dinara.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime