Podrška EU ustanovama kulture

0
Fotografija preuzeta sa sajta kultura.gov.rs

Glavni program EU kojim se pruža finansijska podrška ustanovama i organizacijama kulture – Kreativna Evropa, trenutno broji 17 otvorenih konkursa.

Na konkursima mogu učestvovati muzeji, bioskopi, arhivi, galerije, pozorišta, organizacije koje se bave različitim umetnostima, kulturnim nasleđem, izdavači, promoteri književnih dela, inovatori sadržaja u kulturi I slično, prenosi zvanični sajt Ministarstva kulture.

Srbija je među najuspešnijim zemljama po broju aplikanata i broju odobrenih projekata u okviru programa Kreativna Evropa, pokazuju zvanični podaci Evropske komisije. U 2022. godini podržano je 68 projekata sa 5.565.240 evra, dok je ove godine za 40 projekata izdvojeno gotovo 1,4 miliona evra, a program povezuje i veći broj zemalja.

Program Kreativna Evropa kreiran je u cilju očuvanja, razvoja i promovisanja evropske kulturne i jezičke raznolikosti i nasleđa, kao i unapređenja kompetitivnosti i ekonomskih potencijala kulturnih, a naročito audiovizuelnih delatnosti.

Podsećamo, Ministarstvo kulture je prošlog meseca raspisalo Javni poziv za učešće u programu „Prestonica kulture Srbije za 2025. godinu“.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime