Kragujevac: Toplovod je proveren i u dobrom je stanju

0
nipki dron sleteo u kragujevac
Fotografija Portal Naša mesta

Kragujevački toplovod je u dobrom stanju, pokazala su najnovija ispitivanja obavljena uz pomoć drona.

Stručnjaci Akademija tehničkih strukovnih studija iz Niša obavili su protekle nedelje inspekciju toplovoda u Kragujevcu koja je pokazala da je, i pored nekoliko otkrivenih lokacija na kojima se gubi energija, kragujevački toplovod „u dobrom stanju“.

To svakako ne bi bila vest, da taj posao nije obavljen primenom nove metodologije i tehnologije uz pomoć dronova i termovizijskih kamera, koje su posao obavile, brzo, efikasno i veoma precizno.

Akademija iz Niša, formirala je Tim za unapređenje metodologije otkrivanje kvarova na toplovodima. Na terenu, a kasnije upotrebom softvera, detektuju se defekti na mreži koji  prouzrokuju velike gubitke toplotne energije, slabije grejanje, veći utrošak energenata i veoma negativno uticali na energetsku efikasnost.

Upotreba drona i termovizijskih kamera za skeniranje toplovoda

Profesor i saradnik
Protić i Mitić ispred zgrade Skupštine Kragujevca Fotografija Portal Naša mesta

Profesor dr Dejan Blagojević sa saradnicima Milanom Protićem i Miroslavom Mitićem je počeo 2018. godine da razvija ideju „skeniranja“ terena uz pomoć termovizijskih kamera  koje nose dronovi.

Tri godine kasnije stigli su do cilja.

„Uspeli smo da razvijemo metodologiju detekcije kvarova na podzemnim toplovodima, tako što termovizijskim kamerama koje podižu dronovi, iz vazduha  vršimo detaljno snimanje i mapiranje grada. Potom fotografije obrađujemo softverski i radiometrijski kreiramo radiometrijske, georeferentirane mape sa kojih je jednim klikom moguće očitavati temperaturu podloge i geolocirati lokacije na kojima se kvarovi nalaze sa preciznošću manjom od pola metra“, rekao je Mitić.

On je rekao da se ovi poslovi još uvek uglavnom „rade peške“ tako što radnici idu trasom toplovoda i  mapiraju lokacije na kojima svojim okom vide da ima curenja, ali da je podzemne kvarove na taj način skoro nemoguće otkriti.

Dodao je da takvi nevidljivi gubici toplotne energije urušavaju energetsku efikasnost.

„Kragujevačka Energetika je među prvima prepoznala prednosti našeg pristupa rešavanju ovog problema i mislim da smo poslom koji smo obavili u Kragujevcu, opravdali ukazano poverenje, rekao je Mitić.

Stavovi izneti u podržanom medijskom programu nužno ne izražavaju stavove grada Kragujevca koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime