Počela masovna imunizacija, nadležni pozivaju građane da se prijave

0
Foto: Pixabay.com

Od početka pandemije u Srbiji je na koronavirus testirana 2.485.591 osoba od kojih je 374.111 bilo pozitivno na virus, dok je preminuo 3.771 pacijent.

Na bolničkom lečenju nalazi se 5.214 pacijenata, od kojih su 182 na respiratoru. Održan je sastanak državnog vrha sa operativnim timom za imunizaciju. Predstavljen je informacioni sistem i rečeno je da od 19. januara počinje masovna vakcinacija.

Gradovi obezbeđuju punktove, a građani se pozivaju da se prijave.

U Beogradu je počela masovna vakcinacija na ukupno 18 punktova, a na sajmu se može dnevno vakcinisati više od 1.200 građana.

Foto: Pixabay.com

Užičkom Zavodu za javno zdravlje distribuirano je 3.600 vakcina kineskog proizvođača namenjena građanima koji su telefonskim ili elektronskim putem iskazali interesovanje za vakcinaciju.

U Niš je dopremljeno više od 5.000 doza kineske vakcine. Vakcinu primaju građani koji su se prijavili preko portala e-uprava i već za jedan sat vakcinisano je preko 50 građana.

U Suboticu je stiglo 2.100 doza kineske vakcine kojima će se vakcinisati građani koji su se prijavili preko portala E-uprave, rekla je za RTS Ivanka Beoković, direktorka Doma zdravlja u Subotici.

Još 305 „Fajzer-Biontekovih“ vakcina je spremno za zdravstvene radnike i štićenike Gerontološkog centra u Subotici.

Za privremeni objekat za masovnu vakcinaciju do četvrtka je određena ambulanta „Peščara“, dok će od četvrtka raditi punkt u Novoj opštini sa šest timova koji će raditi na cepljenju od 8 do 18 časova.

U Domu zdravlja procenjuju da će se na tom punktu dnevno vakcinisati oko 400 građana.

U Subotici je do sada vakcinisano 580 građana –  224 zdravstvena radnika, 319 štićenika Gerontološkog centra i socijalnih radnika i 37 građana starijih od 75 godina.

Foto: Pixabay.com

Premijerka Srbije Ana Brnabić je rekla da će se sa lokalnim samoupravama raditi da se naprave punktovi za masovnu vakcinaciju, po ugledu na punkt na Sajmu.

Brnabić je dodala i da će u svim lokalnim samoupravam biti napravljeni kontakt centri koji će pomoću centru u e-Upravi da odgovori na sva pitanja građana.

Direktor Vladine Kancelarije za e-Upravu Mihajlo Jovanović rekao je da se sistem omogućava praćenje svake bočice vakcine od trenutka ulaska u Srbiju do trenutka davanja.

Ističe da u sistemu radi cela Srbija, ALIMS, centralni magacini, Batut, regionalni i lokalni magacini.

Još jedna komponeneta je sistem za praćenje imunizacije, svaki građanin se evidentira da bi se znalo kada je primio prvu vakcinu i kada prima drugu dozu.

Tu je i iskazivnje intereosvanja za imunizaciju i sistem za zakazivanje za koje je Jovanović rekao da je mođda i mozak celog sistema.

Građani dobijaju poziv za vakcinaciju putem SMS poruke ili elektronske pošte gde se nalazi vreme i mesto vakcinacije.

Građani posle vakcinacije dobijaju odštampanu potvrdu sa podacima o vakcini.

Za proces masovne vakcinacije napravljen je model na Sajmu, i napravljene su zone kako se kreću građani po punktovima.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime