Lokalnim samoupravama organizovan vebinar „Uvod u prostorno i urbanističko planiranje“

0
upravljanje ljudskim resursima u lokalnoj samoupravi
Foto: Ilustracija, Pixabay.com

Stalna konferencija gradova i opština organizovala i sprovela je dvodnevni vebinar na temu „Uvod u prostorno i urbanističko planiranje“.

Vebinar je akreditovan u okviru Sektorskog programa kontinuiranog stručnog usavršavanja zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave za 2020. godinu.

Dana 28. i 29. decembra 2020. godine vebinar je pohađalo oko 40 zaposlenih u lokalnim administracijama, većinom iz odeljenja za urbanističke poslove.

Razgovaralo se o tome kako da planovi koje izrađuje i usvaja lokalna samouprava postanu inkluzivni (da zadovoljavaju potrebe svih budućih korisnika prostora); integrativni (da objedinjuju sve aspekte urbanog razvoja – ekološke, ekonomske, socijalne i druge) i otporni (da deluju preventivno radi smanjenja posledica koje mogu izazvati elementarne nepogode, klimatske promene i drugi rizici)?

Bilo je reči i o tome kako unaprediti metodologiju izrade planova, snažnijim promovisanjem korišćenja GIS tehnologija, koje, osim funkcije prikazivanja planskih sadržaja, treba da posluže i za efikasnije nadgledanje promena u prostoru i praćenje sprovođenja usvojenih planova? Šta je E – prostor i čemu treba da služi? Koje metode participacije (učešća građana) koriste lokalne samouprave u Evropi i svetu, a koje jedinice lokalne samouprave kod nas?

Najviše pažnje prisutnima su privukle teme upotrebe GIS tehnologija u upravljanju prostorom kao i participacije (uključivanja građana) u procesu pripreme urbanističkih planova.

Ovu aktivnost SKGO je sprovela u okviru programa „Institucionalna podrška SKGO – treća faza“ koji finansira Vlada Švajcarske, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu SKGO.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime