Pirot spremno dočekao konkurs Ministarstva energetike

0
javni poziv za deficatarna zanimanja
Foto: wikimedia.org

Grad Pirot konkurisao je i ove godine kod Ministarstva energetike za projekat zamene stolarije kod domaćinstva i stambenih zgrada.

Ministarka Zorana Mihajlović je rekla da je za ovu namenu u ovogodišnjem budžetu ima dovoljno sredstava.

– Samo ministarstvo za ovu namenu izdvojilo je 250 miliona evra. Ona su namenjena za zamenu stolarije kod stambenih jedinica i postavljanje solarnih panela. I same lokalne samouprave za ovu namenu bi trebalo da odvoje određena sredstva, kaže Mihajlovićeva.

Za sam konkurs primenjivaće se tri metoda: prvi je namenjen lokalnim samoupravama, dugi privredi, a treći samim građanima.

Gradski energetski menadžer Bojan Ivković je izjavio da je Pirot spremno dočekao konkurs, kao i da su i sami građani dobro upoznati sa uslovima.

– Mi ćemo se, pre svega, truditi da ponovimo iskustva koja smo imali tokom prethodne godine u realizaciji ovog projekta. Može se konkurisati za četiri namene: Izgradnja i obnova termičkog omotača na stambenim jedinicama, odnosno postavljanje ili obnova izolacije. Zatim, zamena stolarije, pa postavljanje kotlova i na kraju postavljanje solarnih panela za zagrevanje vode ili proizvodnju električne energije. Mi ćemo se potruditi da dodatno dopremo do građana, kako bi što veći broj naših sugrađana iskoristio ova sredstva – rekao je Ivković.

Na ovom konkursu mogu da se jave individualna domaćinstva ali i stambene zgrade ukoliko se sa tim slože stanari. Tokom prošle godine na ovom konkusu bilo je ukupno 137 prijava, a od tog broja potpisano je 109 ugovora.

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je iz budžeta Grada Pirota u okviru projekta „Energetska efikasnost Pirota“. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime