Pirot: Pomoć budućim proizvođačima struje

0
solarni paneli
Foto: Ilustracija, Peexels

Građani Pirota, zainteresovani da postanu proizvođači struje, dobili su smernice kroz prezentaciju „Kako postati kupac-proizvođač elektične energije ugradnjom solarnih panela“ koja je održana u Gradskoj upravi.

Građani koji bi proizvodili električnu energiju za sopstvene potrebe preko solarnih panela upoznati su sa opremom koja im je potrebna, kao i globalnom situacijom u ovoj oblasti, prenosi pirotska, PI Televizija.

Takođe, zainteresovani su upoznati sa državnim subvencijama i bankarskim kreditima za izgradnju solarnih elektrana na krovovima porodičnih kuća. Prezentacija je organizovana u saradnji sa beogradskim Centrom za unapređenje životne sredine i Grada Pirota.

– Svi koji žele da imaju svoju solarnu elektranu pre svega bi trebalo da znaju tačan iznos sopstvene potrošnje kako bi znali koliko novca je potrebno da investiraju. To su sistemi namenjeni isključivo za sopstvene potrebe, a ne za prodaju električne energije. Zainteresovani imaju priliku da saznaju koliko im je novca potrebno, ali i gde mogu da pronađu sredstva – rekao je Vladan Šćekić iz Centra za unapređenje životne sredine.

Da su građani Pirota zainteresovani za ulaganje u energetsku efikasnost pokazuje podatak da se na prvi opštinski konkurs prijavilo 254 lica, od kojih je 194 dobilo subvencije.

Energetski menadžer Grada Pirota Bojan Ivković je rekao da je ugradnja solarnih panela skuplja od ostalih mera koje su do sada sprovođene u subvencionisanju energetske efikasnosti.

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je iz budžeta Grada Pirota u okviru projekta „Energetska efikasnost Pirota“. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime