Pirot: Energetska efikasnost i status proizvođača struje za domaćinstva  

0
solarni paneli na zgradama

Deo sredstava dobijenih iz budžeta za unapređenje energetske efikasnosti u Pirotu, biće utrošen za nabavku solarnih kolektora za porodične kuće koje će imati status kupac – proizvođač.

Energetska efikasnost jedna je od oblasti kojoj lokalna samouprava u Pirotu posvećuje najviše pažnje.

Energetski menadžer Bojan Ivković podsetio je da je Grad Pirot učestvovao na Javnom konkursu Ministarstva rudarstva i energetike i dobio sredstva za unapređenje energetske efikasnosti, prenosi Pirot Plus online.

Ivković je naglasio da će deo dobijenih sredstava biti utrošen na subvencije za nabavku solarnih kolektora za porodične kuće u status kupac-proizvođač.

– Zbog velikog broja specifičnosti konkurs  je podeljen na nekoliko delova, od kojih je prvi uveliko u toku, a odnosi se na nabavku i zamenu stolarije, kupovinu kotlova i toplotnih pumpi. Drugi deo konkursa čini nabavka opreme i ugradnja solarnih panela za kupce-proizvođače.  Ulaganja u solarnu energiju predstavljaju globalni trend – rekao je Ivković.

Istorija upotrebe i ulaganja u solarna postrojenja u Pirotu duga je petnaestak godina i već se vide rezultati. Najveće investicije u ovoj oblasti dolazile su od privatnih kompanija, nešto manje vrednosti su bile investicije lokalne samouprave, a logično je da su najmanja ulaganja zahtevala individualna postrojenja koje koriste građani, dodao je.

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je iz budžeta Grada Pirota u okviru projekta „Energetska efikasnost Pirota“. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime