Parkovi u Nišu

0
parkovi

Kada turisti dođu u Niš  imaju priliku da nakon duge šetnje predahnu u jednom od brojnih parkova. Parkovi u Nišu nastali su u periodu od 1920-1940. godine. Jedini veliki park  napravljen posle Drugog svetskog rata je park Svetog Save na Bulevaru Nemanjića
u kome se tokom letnjih meseci okupljaju građani svih generacija i održavaju se  brojni kulturni sadržaji.

Manji parkovi u gradu su pravo bogatstvo, a njih u samom srcu grada ima  ukupno šest. Oni predstavljaju  idealno mesto za predah posebno u vrelim danima.

Osim što je istorijski i kulturološki centar Niša, Tvrđava je i svojevrsna oaza zelenila u centru grada. Ovo područje je stanište velikog broja životinja, koje u njemu nalaze utočište u sred urbane sredine. .

Park Bubanj je jedna od zelenilom najbogatijih parkovskih površina u Nišu, pa je samim tim i stanište za velikog broj životinja. U parku je zabeleženo 37 vrsta ptica, što je ujedno i najveći broj ptica zabeležen u nekom niškom parku. Najzanimljiviji predstavnici faune ptica su: velik detlić , kreja, drozd-pevač i ćuk.

Park Čair smešten je u samom jezgru grada, na površini od 16,4 hektara. U jednom delu je velika zelena površina, dok drugi deo čine sportsko-rekreativni sadržaji poput klizališta, otvorenih  i zatvorenih bazena, fudbalski  teren, fitnes centar, i balon sala.

U najvećem gradskom parku nalazi se Dečiji kulturno-obrazovni i rekreativni centar koji nudi bogat sadržaj za najmlađe. Specifičnosti ovog parka doprinosi ne samo impresivna veličina već i autentična vegetacija topola, jablana i platana.

Piše: Elizabeta Vojinović

 

 

 

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je iz budžeta grada Niša u okviru projekta „Niš – grad turizma“. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime