Paraćin nije konkurisao za državne subvencije za zamenu stolarije

0
energetska efikasnost pirot
Foto: Ilustracija, Pixabay

Paraćin je opština koja nije konkurisala za državne subvencije za zamenu stolarije.

Čelnici opštine su odlučili da preskoče prvi krug kako bi videli na koji će se način sprovoditi projekat, a ovakvu odluku pravdaju i činjenicom da je isti nazvan i pilot projektom.

– Odlučili smo da sačekamo i vidimo kako i na koji način se projekat realizuje. Iz drugih gradova čuli smo da postoje određeni problem u vezi sa prijavama fizičkih lica, jer ovaj tip subvencija država daje po prvi put, kaže načelnik Odeljenja za održivi razvoj opštine Paraćin Vlada Janković.

On je dodao da će krajem ove godine biti raspisan novi poziv za nabavku nove stolarije i zamene kotlova.

– Pravilo koje će se najverovatnije primenjivati u budućnosti je da opština učestvuje sa 25 odsto od ukupne investicije, a još 25 odsto resorno ministarstvo, odnosno država. Obaveza građana je da plati preostalih 50 procenata. Jedan od uslova u prvom konkursu je da građani nemaju pravo izbora firmi koje će ugrađivati stolariju, menjati fasadu ili kotlove. Izbor o izvođaču radova donosiće organi lokalne samouprave, objasnio je Janković.

Predstavnici lokalne vlasti će se za naredni konkurs najverovatnije prijaviti i očekuju da će poziv biti unapređen, jer se u nekim opštinama prijavio veći broj ljudi od predviđene granice.

Meštani Paraćina, koji su imali u vidu da budu učesnici ovog projekta i zamene stolariju, promene kotao ili fasadu upola cene, ne bi trebalo da brinu, jer iako nije u prvom krugu za dodelu subvencija, Paraćin će sigurno biti u drugom.

Na Javni poziv pristiglo je 88 prijava jedinica lokalne samouprave, a Ministarstvo energetike je odobrilo njih 67.

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je iz budžeta Opštine Paraćin u okviru projekta „Energetska efikasnost opštine Paraćin“. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime