Pančevo: Započet projekat „Odvajamo“

0
Foto: Ilustracija, Pexels

Grad Pančevo započeo je realizaciju programa “Odvajamo” čiji je cilj primarna separacija otpada na mestu nastanka.

Projekat realizuje lokalna samouprava u saradnji sa JKP „Higijena“, a sprovodi Ministarstvo Ministarstvo zaštite životne sredine uz podršku Evropske unije i Kraljevine Švedske, prenosi zvanični sajt Grada Pančeva.

Projekat „Odvajamo“ finansira Vlada Srbije i lokalna samouprava, a cilj je recikliranje dela otpada koji se stvara u domaćinstvima.

Sekretarka gradskog Sekretarijata za zaštitu životne sredine Zdenka Miljković zahvalila je Ministarstvu i predstavnicima Evropske unije na podršci.

– Projekat je u skladu sa principima cirkularne ekonomije. Grad Pančevo je kroz projekat „Odvajamo“ dobio 5.077 plavih kanti u koje će domaćinstva odvajati papir, karton, plastiku i metal, kao i 93 plava kontejnera za istu namenu, 93 kontejnera žute boje za staklo i dva kamiona za odvoženje separiranog otpada. Vrednost projekta je preko 451.000 evra od čega je Grad obezbedio 15 odsto sredstava – rekla je Zdenka Miljković

Vršilac dužnosti direktora JKP „Higijena“ Mišo Marković obavestio je sugrađane da je u narednom periodu planirana edukacija da smeće nije otpad, već resurs koji može ponovo da se iskoristi.

– Hajde da Pančevu damo šansu da bude savremen grad čiji građani odvajaju ambalažu za reciklažu. Moramo da počnemo da se odnosimo prema otpadu kao prema sirovini koja ima najveću vrednost kada se u domaćinstvima odvoje sekundarne sirovine za reciklažu – rekao je Marković.

Na platou ispred Gradske uprave Eko-ambasadori su informisali građane o Projektu odvajanja kućnog otpada, kao i o prednostima odvajanja otpada i reciklaže za životnu sredinu i za lokalnu zajednicu.

Pomoćnik pomoćnik ministra zaštite životne sredine Dušan Čarkić je istakao je da je saradnja između republičkih vlasti, lokalnih samouprava i međunarodnih partnera omogućila uvođenje ovih novina.

– Projekat se sprovodi u četiri regiona koji obuhvataju ukupno sedamnaest gradova i opština u Srbiji. Zajednički cilj projekta je povećanje stope reciklaže na 15 odsto u naredne dve godine“ naglasio je Čarkić.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime