Otvorenim podacima do boljeg izbora škole

0
Foto ilustracija, pexels-pixabay
Foto ilustracija, pexels-pixabay

Jedan od primera upotrebe otvorenih podataka jeste aplikacija koja predstavlja rezultate škola i uspeha učenika, koji pomažu pri izboru kvalitetne obrazovne institucije.

Kada bi kroz formu otvorenih podataka svaka škola predstavila ocene učenika, rezultate takmičenja, informacije o aktivnostima, brzo bi se saznalo koje su školske institucije kvalitetne, a koje nisu. Ti podaci bi značili kako roditeljima, tako i državnim organima koji se bave ovom tematikom.

Kao aplikaciju koja je uspešan primer upotrebe otvorenih podataka navodi se  EduTrack koja upravo omogućava roditeljima i studentima da pristupe informacijama o performansama škola, uključujući rezultate testova i ocene škola.

Pogledajte kojih pet aplikacije se često navode kao uspešni primeri na osnovu otvorenih podataka:

1. Aqua

Aplikacija koja koristi podatke o kvalitetu vode i dostupnosti vode u različitim regionima, pomažući korisnicima da nađu najčistije izvore vode u svojoj blizini.

2. CrimeRate

Platforma koja prikazuje statistiku kriminaliteta u različitim gradovima, omogućavajući korisnicima da vide trendove i bezbednosne uslove u različitim kvartovima.

3. GreenSpace

Aplikacija koja koristi otvorene podatke za mapiranje javnih zelenih površina, parkova i

rekreativnih oblasti, pomažući korisnicima da pronađu najbliži otvoreni prostor za rekreaciju.

Foto ilustracija, pexels-pixabay
Foto ilustracija, pexels-pixabay

4. PublicArt Finder

Ova aplikacija pomaže korisnicima da otkriju javne umetničke dela i instalacije u njihovim gradovima, koristeći podatke o lokacijama i autorima dela.

5. Health Inspect

Aplikacija koja pruža pristup zdravstvenim inspekcijskim izveštajima za restorane i druge ugostiteljske objekte, što omogućava korisnicima da vide ocene sigurnosti i higijene.

Primeri korišćenja otvorenih podataka u Srbiji 

Foto ilustracija, screenshot https://mediately.co/rs

Jedna od najuspešnijih primera korišćenja otvorenih podataka na teritoriji Srbije jeste mobilna aplikacija Mediately, dostupna na IOS i Android uređajima. Ona korisnicima omogućuje pristup celokupnoj bazi podataka o lekovima dostupnim u Srbiji.

I podaci o kvalitetu vazduha u gradovima Srbije postali su dostupni u realnom vremenu zahvaljujući saradnji UNDP i Agencije za životnu sredinu Srbije (SEPA). To je omogućilo integrisanje podataka sa mernih mesta nacionalne mreže za kvalitet vazduha u  aplikacije koje pružaju personalizovana obaveštenja o kvalitetu vazduha, podižući svest o zagađenju.  

Podaci o javnom prevozu u pet gradova u Srbiji, kroz projekte UNDP, konvertovani su u otvoreni GTFS format (General Transport Feed Specification, Opšta specifikacija za transportne podatke). Ovo je milionima ljudi olakšalo navigaciju i korišćenje javnog prevoza zahvaljujući aplikacijama Google Transit, Moovit i OpenStreetMaps koje građanima omogućavaju da nađu put između dve lokacije putem javnog prevoza

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime