12 preporuka ka otvorenim podacima

0
Foto ilustracija, pexels-pixabay
Foto ilustracija, pexels-pixabay

Analizirajte stanje, imenujte koordinatora, uradite strategiju otvaranja podataka, obučite zaposlene I krenite.

Portal Naša mesta prenosi 12 preporuka ka otvorenim podacima iz stručne publikacije “Otvoreni podaci i lokalna samouprava – priručnik za donosioce odluka i zaposlene”.

1.Skenirajte/ analizirajte postojeću situacijuanalizirajte postojeću situaciju

Da biste mogli adekvatno da radite na razvoju sistema otvorenih podataka, neophodno je da prvo imate jasnu sliku o trenutnom stanju u vašem gradu/ opštini. Šta sve od podataka postoji na nivou lokalne samouprave? Ko od organa i javnih službi prikuplja podatke, koji su to podaci i na koji način se prikupljaju? Za to je potrebna kvalitetna analiza.

2.Ustanovite da li se i u kojoj meri podaci trenutno objavljuju u vašoj lokalnoj samoupravi

Od suštinskog je značaja da se odgovori na pitanje da li se podaci nastali u radu lokalne samouprave (njenih organa i javnih službi, odnosno javnih preduzeća i ustanova) objavljuju u elektronskom obliku. Ukoliko je odgovor na ovo pitanje pozitivan, treba ustanoviti na kojim veb prezentacijama su ti podaci dostupni, u kom elektronskom formatu se nalaze i koliko redovno se ažuriraju.

3.Identifikujte lidera/ koordinatora procesa

Identifikujte lidera – osobu koja će koordinisati proces razvoja ekosistema otvorenih podataka u vašoj jedinici lokalne samouprave.

4.Definišite ciljeve i strategiju otvaranja podataka

Važno je da znate sa kojim organima/ javnim službama u vašoj JLS želite na početku da radite na otvaranju podataka. Dalje, iz kojih će oblasti biti izabrani skupovi podataka koji će se otvarati? U kom vremenskom okviru će oni biti otvoreni, ko će za to biti zadužen i kako  će biti obučen da sprovede proces otvaranja podataka?

5.Usvojite procedure za otvaranje podataka

6.Sprovedite program obuke za zaposlene

Bitno je da se, pre praktičnog otvaranja podataka, organizuju i održe programi obuke za zaposlene u organima i javnim službama lokalne samouprave.  Trenutne nedostatke u potrebnim znanjima ili opremi možete prevazići uspostavljanjem partnerstava sa drugim JLS.

7.Konsultujte, pitajte zajednicu korisnika

8.Izaberite skupove podataka koje ćete otvoriti

U mnogim slučajevima, odabir skupova podataka može se pokazati kao pravi izazov. Najpre izaberite skupove podataka koji senajjednostavnije mogu otvoriti, bez previše problema.

9.Pripremite podatke za otvaranje

JLS bi trebalo da preduzme korake koji će omogućiti da podaci budu pouzdani i da se ne objavljuju podaci koji su, iz različitih razloga, zaštićeni od objavljivanja.

10.Otvorite (podelite) podatke

Držite se jednostavnosti. Počnite sa manjim i jednostavnijim skupovima

11.Kontinuirano promovišite otvorene podatke I njihovu potencijalnu primenu

12. Krenite sada!

Treba da znate da je nekada, za početak, dovoljan i jedan set podataka. Od nečega mora da se krene.

Publikaciju “Otvoreni podaci i lokalna samouprava – priručnik za donosioce odluka i zaposlene” možete pogledati publikacija-otvoreni-podaci-lokalna-samouprava

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime