Otvoren kompleks veštačkih stena na Košutnjaku

0
Foto: Opština Rakovica

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić otvorio je danas kompleks veštačkih stena na Košutnjaku i učestvovao na javnom času i promociji sportskog penjanja.

Kompleks veštačkih stena na Košutnjaku čine dve stene, takozvana „Boulder“ stena, dužine 35 metara i druga predviđena za težinsko, brzinsko i rekreativno penjanje. Kompleks je izgrađen s ciljem da promoviše i razvija novu olimpijsku disciplinu, bude idealno mesto za rekreaciju, ali i da konkuriše za domaćinstvo međunarodnih takmičenja u sportskom penjanju i organizovanje priprema sportista iz naše zemlje i inostranstva.

„Srbija može da se pohvali još jednim novim sportskim objektom, jedinstvenim u ovom delu Evrope, koji će omogućiti da promovišemo novu olimpijsku disciplinu našoj deci i pružimo vrhunske uslove za trening i takmičenja sportskih penjača.

Naš cilj ostaje isti, a to je da kontinuirano ulažemo u sportsku infrastrukturu, čime sportistima stvaramo najbolje uslove za trening, a našu decu motivišemo da se svakodnevno bave fizičkom aktivnošću.

Danas smo bili u prilici da vidimo demonstraciju treninga profesionalnih penjača ali i najmlađe kako, uz nadzor instruktora, uspešno savladavaju prepreke i dolaze do vrha. Očekujem da će u budućnosti ovde biti još jedna baza za stvaranje šampiona i osvajanje medalja, ali i omiljeno mesto svim rekreativcima koji rado dolaze na Košutnjak”, izjavio je ministar Vanja Udovičić.

Objekat je izgradio Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije, uz pomoć Ministarstva omladine i sporta, po standardima Međunarodne penjačke federacije (IFSC) i ispunjava uslove za sve tri discipline sportskog penjanja: težinsko penjanje, brzinsko penjanje i bolder.

Sportsko penjanje na veštačkoj steni je novi olimpijski sport, koji stiče sve veću popularnost širom sveta, a Srbija se, od danas, može pohvaliti jedinstvenim kompleksom za promociju tog sporta u regionu.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime