Oficirski dom – mesto gde je izglasana Niška deklaracija

0
oficirski dom

Zgrada Oficirskog doma u Nišu, spomenik velike istorijske vrednosti, nalazi se u ulici Orlovića Pavla u blizini niškog Keja. Ovaj objekat je sedamdesetih godina stavljen pod zaštitu države i nosi status kulturnog dobra od velikog značaja.

U ovom zdanju, Narodna skupština Srbije izglasala je Nišku deklaraciju 7. decembra 1914.godine. Kongres Jugoslovenskog odbora usvojio Nišku rezoluciju 6. maja 1915. godine, kojima je udaren temelj budućem ujedinjenju i stvaranju jugoslovenske zajednice.

Objekat je izgrađen 1890.godine  prvobitno kao kafana „Bulevar“. Kafana je nekada bila odredište putujućim pozorištima, pevačkim društvima i vojnim orkestrima kojoj su ovde nastupali i zabavljali goste kafane.

Društveni život odvijao se u njoj sve do 1903. godine kada je objekat otkupila Komanda grada i pretvorila ga u Oficirski dom ( dom vojnih starešina, oficira i podoficira), koji je funkcionisao sve do početka rata 1941. godine. U narednom periodu svog postojanja, ovaj objekat je služio za najrazličitije kulturne potrebe građana, u zgradi se ponovo otvara kafana, a u njoj su se pored ostalih okupljali glumci koji su dolazili na Filmske susrete.

U međuvremenu je bio i mesto najznačajnijih političkih i skupštinskih događaja Srbije. Od mnogobrojnih odluka koje su ovde donesene najznačajnija je ona tokom Prvog svetskog rata, kada su tu održavana ratna zasedanja Skupštine Srbije i kada je ozvaničena Niška deklaracija sa osnovnim ciljem ujedinjenja balkanskih naroda u borbi za oslobođenje i stvaranje zajedničke države Srba, Hrvata i Slovenaca.

Zbivanja u zgradi Oficirskog doma tokom 1914. i 1915, godine obeležena su spomen pločama, otkrivenim 6. maja 1986. godine. Ploče su rad beogradskog vajara LJubiše Mačića.

Krajem 2015. godine je  završena je  višegodišnja rekonstrukcija. Izložbom grafika Anrija Matisa   aprila  2016. godine svečano je otvoren renovirani Oficirski dom u kome se održavaju brojni kulturni sadržaji.

 

Piše: Elizabeta Vojinović

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je iz budžeta grada Niša u okviru projekta „Niš – grad turizma“. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime