Krajkovačko jezero – omiljeno izletište turista iz svih krajeva Srbije

0

Na dvadeset pet  kilometara od centra Niša, u opštini Merošina, okruženo hrastovom šumom nalazi se Krajkovačko jezero, omiljena destinacija nišlija, ali i turista iz svih delova Srbije.

Ovo neobično jezero smešteno u podnožju Malog Jastrepca , ima oblik latiničnog slova L dugačko je oko 1 600 metara  a široko oko  600 metara. Napaja se vodom sa dva izvora. Jedan je Krajkovačka reka koja dolazi sa zapadne strane, a drugi izvor je Krivajski potok sa severne strane. Veštačka akumulacija nastala je izgradnjom brane 1986. godine na Krajkovačkoj reci, levoj pritoci Južne Morave.

Zbog prijatne temperature vode, koja u letnjim mesecima iznosi 20 stepeni, veoma je posećeno od maja do septembra meseca. LJubitelji prirode maksimalno uživaju u njegovom bogatstvu  bez obzira na to što pored jezera stoji natpis „zabranjeno kupanje“.

Ovaj pravi dragulj dugo je ostao neprimećen za širu javnost jer se nalazi u blizini starijeg i većeg poznatog Oblačinskog jezera. Međutim njegove čari nisu mogle biti dugo sakrivene od onih koji tragaju za pravim odmorom  i predivnom prirodom.

Čista voda, prijatan vazduh, povoljan geografski položaj, bogata flora i fauna razlog su zbog koga sve veći broj ljubitelja prirode kupuje vikendice pored jezera.

Mnogobrojni turisti uživaju u izazovima pešačkih staza dok se lovci raduju odlasku u šumu jer u ovom predelu ima dosta  divljači.

Krajkovačko jezero je ljubiteljima ribolova poznato po pastrmki. Nakon poribljavanja ovo jezero je bogatije za četiri hiljade primeraka ove vrste ribe. Sportski ribolov na ovom jezeru otvoren je od prvog marta do prvog oktobra.

Do jezera se može doći i kolima, mada put nije u najboljem stanju, ili autobusom do sela Padina, odakle se pešice nastavlja do obale jezera. Jezero je posebno posećeno  vikendom  kada  na njemu  boravi više od 500 ljudi.

 

Piše: Elizabeta Vojinović

 

 

 

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je iz budžeta grada Niša u okviru projekta „Niš – grad turizma“. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime