Odvojeno 400 miliona dinara za čistiji vazduh u opštinama

0
SKGO Zeleni savet
Foto: Ilustracija, Pixabay.com

Ministarstvo zaštite životne sredine raspisalo je tri javna konkursa, kojima je predviđeno ukupno 400 miliona dinara za podršku lokalnim samoupravama za projekte kojima je cilj smanjenje zagađenja vazduha.

„Borba za čist vazduh je jedna od najvažnijih u Ministarstvu koje vodim i odlučni smo u nameri da podstaknemo lokalne samouprave da što hitnije reaguju i rešavaju ovaj problem“, izjavila je resorna ministarka Irena Vujović i dodala da je zato rok za prijavu na sva tri konkursa 16. februar.

Vujović je navela da se deluje istovremeno na više frontova.

„Jednim konkursom opredelili smo 200 miliona dinara za obnovu starih kotlarnica, čime ćemo smanjiti zagađenje vazduha, za drugi konkurs obezbedili smo 100 miliona dinara za projekte sufinansiranja smanjenja zagađenja vazduha poreklom iz individualnih izvora, a za treći konkurs 100 miliona dinara za pošumljavanje, kako bismo poboljšali kvalitet vazduha širom Srbije“, precizirala je ona.

Pravo da konkurišu imaju imaju svi gradovi, opštine i gradske opštine u Srbiji, a predviđeno je da Ministarstvo zaštite životne sredine finansira 80 procenata opravdanih troškova projekta, dok korisnici treba da učestvuju sa 20 odsto.

Odluku o projektima koji će biti sufinansirani doneće posebne konkursne komisije koje će ministarka formirati narednih dana.

Projekti će biti birani prema unapred utvrđenim kriterijumima, a preliminarna rang lista biće objavljena na sajtu Ministarstva zaštite životne sredine i eUprave u roku od najviše 60 dana od isteka roka za prijavu.

Kada je reč o konkursu za nabavku, zamenu, rekonstrukciju i sanaciju kotlarnica za grejanje, kao i individualnih ložišta, neki od najvažnijih kriterijuma su značaj projekta za životnu sredinu, stepen uticaja i ugroženosti životne sredine.

Ministarstvo je saopštilo da je glavni kriterijumi konkursa za sufinansiranje projekata pošumljavanja degradiranih, zaštićenih, javnih i drugih površina gde postoji takva potreba, biće opšti uticaj na životnu sredinu i stepen razvijenosti lokalne samouprave.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime