Održana treća konferencija „Internet dijalog“

0
Foto: Ilustracija, Pexels, Mikhail Nilov

Treća konferencija “Internet dijalog” održana je u organizaciji Fondacije Registar nacionalnog internet domena Srbije i Pravnog fakulteta u Beogradu.

Osnovna tema konferencije bili su novi evropski propisi koji se primenjuju na onlajn platforme, kao i rešenja iz Sjedinjenih Američkih Država, Kine i Australije, prenosi IKT Bilten.

Na skupu su učestvovali stručnjaci iz Nemačke, Italije, Holandije, Poljske, Kipra, Slovenije, Mađarske i Srbije.  Na prvoj sesiji se diskutovalo o funkcionisanju i zahtevima interoperabilnosti za Internet tržišne učesnike koji pružaju ključne usluge na internet. U pitanju su svojevrsna čvorišta na internetu (gatekeepers) poput pretraživanja, društvenih mreža, platformi za deljenje video-zapisa, operativnih sistema za kontrolu osnovne hardverske/softverske funkcije, kao pojedinih usluga onlajn oglašavanja.

U nastavkukonferencije prezentovana su praktična pitanja nakon usvajanja dva ključna propisa, Uredbe o digitalnim tržištima (Digital Markets Act) i Uredbe o digitalnim uslugama (Digital Services Act).

Na drugoj sesiji se diskutovalo o pitanjima transparentnosti onlajn platformi kao zadatku između upravljanja sadržejem i slobodom izražavanja, zaštiti podataka i trgovini u poštenijem digitalnom okruženju za sve.

Na trećoj sesiji je komparativno prezentovana regulacija digitalnih platformi u EU-US-Australija-Kina.

Zaključak je da se usvajanjem dve osnovne uredbe o digitalnim tržištima DMA i digitalnim uslugama DSA  i usvajanjem novih propisa o veštačkoj inteligenciji AIA i zaštiti podataka o ličnosti GDPR, suštinski izmenjeno pravno okruženje u kome posluju onlajn platform.  Cilj je jačanje prava korisnika i uvećanje transparentnosti u radu platformi. Internet platformama mogu biti određene mere prethodne regulacije, sa kojima moraju uskladiti svoje poslovanje. Primer regulatornih mera su zabrana povezanih usluga, zahtev prenosivosti podataka i moderiranje sadržaja od strane onlajn platformi.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime