Obuka zaposlenih u javnoj upravi o veštačkoj inteligenciji

0
saradnja G42 Cloud i Kancelarija za IT i eUpravu
Foto: Ilustacija, Pixabay

U Nacionalnoj akademiji za javnu upravu danas je održan događaj povodom početka projekta „Četvrta industrijska revolucija: nove tehnologije“ namenjen zaposlenima u javnoj upravi.

Uvodno obraćanje Dejana Miletić, v.d. direktora Nacionalne akademije za javnu upravu pratila je panel diskusija u kojoj su učestvovali Ana Brnabić, predsednica Vlade Republike Srbije, Fransin Pikap, stalna predstavnica UNDP-a u Srbiji i Mihailo Vesović, direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju  Privredne komore Srbije.

Brnabić je na panelu najavila da će se obuka zaposlenih u javnoj upravi odvijati kako na državnom, tako i na pokrajinskom i lokalnom nivou i da će polaznici saznati više o tome šta znače stvari kao što su veštačka inteligencija, blokčejn tehnologija, kriptovalute, otvoreni podaci.

Privreda zasnovana na znanju i inovacijama

Zaposleni u javnoj upravi će nova znanja moći da iskoriste u svom radu kako bi, kako je rekla premijerka, svi zajedno bili još bolji servis građanima i privredi. Cilj obuke je da javna uprava uspe da isprati promene u našoj privredi zasnovanu na znaju, novim tehnologijama i inovacijama.

Ona je podsetila da je reforma javne uprave počela 2016. godine uvođenjem elektronske uprave koja je sada mehanizam koji koordinira sa svim reformama.

– Uspeli smo da napravimo osnovu za elektronsku upravu, da krenemo da je živimo i budemo servis i građanima i privredi, ali smo takođe uspeli da napravimo osnovu za transformaciju našeg društva i privrede ka društvu i privredi zasnovanim na znanju, inovaciji, novim tehnologijama, dodala je premijerka.

biotehnologije

Razvoj veštaške inteligencije i biotehnologija

Premijerka je rekla i da je sledeće po tom pitanju što se radi u našoj zemlji razvoj veštačke inteligencije i biotehnologija.

– To vidimo kao sledeći korak u razvoju Srbije. Sada ulažemo dodatne resurse i u podizanje dodatnih kapaciteta i znanja naših građana generalno kroz digitalni karavan koji imamo, ali paralelno sa tim i mnogo više vremena i energije u to da javni službenici razumeju na pravi način digitalni svet i nove tehnologije, rekla je.

veštačka inteligencija

Inače, obuka „Četvrta industrijska revolucija: nove tehnologije“ razvijena je na inicijativu Kabineta predsednice Vlade i u saradnji sa Kancelarijom za informacione tehnologije i elektronsku upravu i Programom za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP). Podrazumeva nekoliko modula usmerenih na podizanje znanja zaposlenih u javnoj upravi o novim tehnologijama: blockchain tehnologiji, veštačkoj inteligenciji, upravljanju velikim količinama podataka, proširenoj i virtuelnoj realnosti, mašinskom učenju, 3D štampi i platformskoj ekonomiji.

Događaj je zaključen svečanom dodelom sertifikata prvoj generaciji službenika za podatke (data officer) koji su Osnovnu obuku za službenika za podatke Nacionalne akademije za javnu upravu pohađali u novembru ove godine.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime