Novi Sad: Plan za manje saobraćajne gužve

0
javni prevoiz novi sad

Do kraja juna sledeće godine Novi Sad, zajedno sa sedam gradova iz regiona, kroz projekat „TRIBUTE“, trebalo bi da ima više putnika u javnom prevozu i manje saobraćajne gužve na gradskim ulicama.

Novim Sadom svakodnevno cirkuliše 180 hiljada automobila. To je izuzetno veliki broj, naročito za staro gradsko jezgro – gde su ulice uže i stvaraju se saobraćajne gužve. Jedno od rešenja ukazuje se kroz projekat urbane mobilnosti „TRIBUTE“, koji je nedavno predstavljen u Novom Sadu, objavljeno je na zvaničnom sajtu Novog Sada.

– Pre četiri godine Grad je doneo Smart plan razvoja i upravljanja saobraćaja u Novom Sadu. Cilj je da se što veći broj naših sugrađana vozi javnim gradskim saobraćajnim prevozom i na taj način dovede do smanjenja saobraćajne gužve i zagađenja- rekao je Aleksandar Kravić, član Gradskog veća za saobraćaj i puteve.

Suština ovog projekta je razmena iskustava i tehnologija u smislu povećanja broja putnika u gradskom saobraćajnom prevozu i okretanju ka alternativnim vidovima prevoza

Međunarodna saradnja za bolju urbanu mobilnost

Grad Novi Sad, u partnerstvu sa sedam gradova i opština iz Jadransko-jonskog regiona u okviru programa „Interreg ADRION“, učestvuje u međunarodnom projektu „TRIBUTE“.

Gradsko javno saobraćajno preduzeća ima izuzetno važnu ulogu u realizaciji ovog projekta.

Prema rečima Đorđa Basarića, načelnika Gradske uprave za saobraćaj, glavni cilj projekta je unapređenje gradskog prevoza razvojem efikasnijih transportnih usluga i rešenja za održivu mobilnost prilagođenu potrebama ljudi.

smart bus stopGrad Novi Sad je realizovao pilot projekat zasnovan na kreiranju aplikacije za pametne mobilne telefone i postavljanju monitora na sedam autobuskih stajališta linije broj 4 koji će korisnike informisati o dolascima i odlascima autobusa u realnom vremenu, a na osnovu podataka iz vozila u koja će biti postavljeni GPS uređaji. Takođe, korisnici mobilne aplikacije „EasyGONS“ će dobijati i informacije o alternativnim vidovima prevoza (npr. javni autobuski i / taksi prevoz i / ili prevoz biciklom i / ili pešačenje) u cilju zadovoljenja individualnih potreba na održiv način.

– Novosadska „Živa laboratorija“ u kojoj je planirano učešće svih relevantnih subjekata u oblasti saobraćaja, omogućava podršku realizaciji projekta u celosti – dodao je Basarić.

Projekat TRIBUTE implementira osam gradova Jadransko-jonske regije, i to Ljubljana, Maribor, Milano, Novi Sad, Patras, Podgorica, Sarajevo i Zagreb, na čelu sa Politehničkim univerzitetom u Milanu. Projekat je podržan od strane Interreg ADRION programa koji se finansira iz Evropskog fonda za regionalni razvoj i IPA II fonda. Projekat traje do kraja juna 2023.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime