Novi Sad i zvanično postao Evropska prestonica kulture

0
sajam preduzetništva
Foto: Ilustracija, Pixabay.com

Na svečanoj ceremoniji održanoj u Srpskom narodnom pozorištu, Novi Sad je sinoć dobio titulu Evropske prestonice kulture za 2022. godinu.

– Ovo je veliki momenat za sve nas. Mi u Novom Sadu i u celoj Srbiji, kao i širom Evrope, delimo mnogo toga. Delimo našu istoriju, naše vrednosti, kulturu i delimo našu sudbinu. Novi Sad je epicentar kulture, evropske kulture, rekao je šef delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žofre.

On je plaketu predao gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću, čime je Novi Sad i zvanično postao Evropska prestonica kulture.

Gradonačelnik Novog Sada je podsetio da je malo ko verovao pre šest godina da će Novi Sad pobediti u Briselu i dobiti kandidaturu za ovu prestižnu titulu.

– Malo je onih koji su nam davali šansu, iako su znali da je ovaj grad nastao na temeljima evropskih vrednosti, da se one ovde i žive i podrazumevaju. Cela Evropa će videti kako izgleda kada nagrada dođe u prave ruke, kada dođe u pravi grad. Od titule Evropska prestonica kulture mi smo stvorili našu šansu, da se pokažemo, da dokažemo da smo je vredni, da je ugradimo u novi sistem vrednosti na kojem ćemo dalje graditi naš Novi Sad, istakao je Vučević.

Svečanosti u Srpskom narodnom pozorištu prisustvovala je i premijerka Srbije Ana Brnabić koja je naglasila da „ne postoji grad koji je više zaslužio i koji nosi veći potencijal od Novog Sada da visoko digne zastavicu omladine i kulture“.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime