Novi romani Nikolaja Svečina do kraja godine

0

Pored romana “Zaveštanje protopopa Avakuma“ i „Lov na cara“ poznatog ruskog pisca istorijsko – detektivskih romana Nikolaja Svečina, srpska publika će do kraja godine imati priliku da čita i dva nova romana.

Izdavačka kuća „Informatika ad“ je najavila je da su u pripremi još dva romana Svečina i da će biti izdata do kraja godine.

Govoreći o prvim romanima Svečina, koji su i prvi prevodi na srpski jezik, prof. dr Irina Antanasijević je istakla da su naslovi “Zaveštanje protopopa Avakuma“ i „Lov na cara“ jedna istorija smeštena u oblik detektivske priče.

Foto Nikola Novaković, prof. dr Irina Antanasijević
Foto Nikola Novaković, prof. dr Irina Antanasijević

Detektivska priča je samo prilaz i autorov način da se prikaže istorija koja je u delu veoma ozbiljna. Knjiga je ilustrovana istorijskim fotografijama i romani predstavljaju miks non fikš žanra i istorijske literature, dodala je ona na promociji koja je održana u Ruskom domu.

Postoji ideja da Nikolaj Svečin glavnog lika svojih romana, detektiva Alekseja Likova, pošalje u Srbiju i Beograd. Autor je to obećao prilikom posete Srbiji pre više od godinu dana. Za šta će biti vezana tema romana – da li za rusku emigraciju ili ruske dobrovoljce ne znamo, otkrila prof. Antanasijević.

Istoričar, prof. de Aleksaj Timofejev je ukazao da je u Svečinovim romanima reč o kvalitetnoj istorijskoj priči koja nosi zanimljiva saznanja.

Radnja romana odvija 80-ih i 90-ih godina 19. veka koje su bile zlatno doba carske Rusije, a mesto gde se dešava radnja oba romana je grad Nižnji Novgorod, koji, posle Moskve, imao ogroman istorijski značaj za Rusiju.

 

Prema nedavno objavljenom istraživanju , to je treći grad po zadovoljstvu životom i kvalitetom života u Rusiji, posle Moskve i Petrovgrada, rekao je prof. Timofejev i ukazao da je Nižnji Novgorod srž reke Volge, da je to grad odakle je krenula pobuna protiv preobražaja Rusije u katoličku zemlju, da je bio sedište stare tradicionale Rusije, tehnički, naučni, trgovački i industrijski centar zemlje i da tu sliku Svečin dočarava u romanima.

Foto Nikola Novaković, prof. dr Aleksej Timofejev
Foto Nikola Novaković, prof. dr Aleksej Timofejev

U Srbiji se o savremenim ruskim piscima, poput Nikolaja Svečina, zna mnogo manje nego što zaslužuju, ocenio je na promociji književni kritičar Želidrag Nikčević i istakao da postoji nepregledno bogatstvo sjajnih pisaca i da se zaista raduje objavljivanju romana “Zaveštanje protopopa Avakuma“ i „Lov na cara“.

On je ukazao da je Nikolaj Viktorovič Inkin, što je pravo ime Svečina, i u Rusiji od skora eksponiran i to zbog detektivske proze koja se slabije kotira u savremenoj ruskoj književnosti.

Foto Nikola Novaković, književni kritičar Želidrag Nikčević
Foto Nikola Novaković, književni kritičar Želidrag Nikčević

Neki su Svečina nazvali i novi Akunjin (ruski pisac Boris Akunjin) iako je on počeo da piše pre njega, još 1980. ali nije objavljen do 2005. godine. Ova dva pisca detektivsko istorijskih romana se razlikuju jer je Akunjin postmodernista, žongler, dok je kod Svečina sve ozbiljno. Akunjin ima lake zaplete, solidno poznaje epohu, ali preteruje sa ideološkom didaktničnošću. On je klasik masovne književnosti. Svečin nema misterioznih zapleta, njegov lik detektiva je etički zasnovan . Mesto i vreme kod Svečina postaju glavni lik, smatra Nikčević.

Foto Nikola Novaković, Izložba fotografija Nižnjeg Novgoroda u Ruskom domu

U Ruskom domu je postavljena i izložba fotografija Nižnjeg Novgoroda s kraja 19. i početka 20. veka, autora Maksima Dmitrieva, koje je ustupio Ruski muzej fotografija .

Oni koji su bili u tom ruskom gradu kažu da neodoljivo podseća na Beograd.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime