“Novi investicioni plan EU za Zapadni Balkan početkom oktobra”

0
Foto:printscreen

“Novi ekonomski investicioni plan EU za Zapadni Balkan je u završnoj fazi i očekuje se da će biti predstavljen početkom oktobra, a njegov cilj je bolje povezati region u saobraćajnom, energetskom, digitalnom smislu”, rekla je ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Plan će omogućiti i rad na projektima zelene agende, odnosno zaštite životne sredine i poboljšati konkurentnost regiona Zapadnog Balkana, rekla je Joksimović u nedelju za RTS.

Ona je precizirala da će se koristiti različiti instrumenti finansiranja od nacionalnih IPA sredstava do višekorisničke IPA-e, investiocionog okvira za Zapadni Balkan, koji znače kombinaciju bespovratnih sredstava i povoljnih zajmova kojih ce verovatno biti više.

– Bilo bi neodgovorno da izađem sa nekom cifrom jer do kraja još uvek nije poznata, ali očekujem da bude nekoliko milijardi evra i ići će projektno – kazala je Joksimović odgovarajući na pitanje koliko će novca Srbija dobiti od tog plana.

Joksimović kaže da će se ta sredstva koristiti za one projekte koji budu dobri i spremni i istakla da su zato Ministarstvo koje predvodi, sa svim resornim ministarstvima, kabinetom premijerke Ane Brnabić i predsednikom Aleksandrom Vučićem, celo leto radili kako bi dobro spremili i predstavili projekte.

– Mi smo krajem jula, početkom avgusta poslali projekte koje smo spremali tokom leta, to su i pruge koje imaju regionalnu dimenziju i saobraćajnice, regionalno povezivanje, ali ima i ono što je vezano za nas, kao što je zapošljavanje, brojna postrojenje za pročišćavanje vode… – dodala je Joksimović.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime