Leskovac: Podsticajna sredstva za poljoprivredu 30 miliona dinara

0
leskovac samozapošljavanje
Foto: Printscreen

Grad Leskovac je preko Budžetskog fonda za razvoj poljoprivrede raspisao Konkurs za dodelu podsticajnih sredstava u periodu od 14. septembra 2020. godine sve do utroška opredeljenih sredstava, najkasnije do 25. septembra.

Sredstva za podsticajna sredstva poljoprivrednim proizvođačima, u ukupnom iznosu od 30 miliona dinara, obezbeđena su iz budžeta Grada Leskovca.

Konkurs je raspisan za 3 mere:

– meru 101 – Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava,

– meru   301 – Investicije za unapređenje i razvoj ruralne infrastrkture i usluga, odnosno bušenje bunara dubine do 100 metara, prečnika 80 do 300 mm i

– meru – Podsticaji za promotivne aktivnosti u poljoprivredi.

Predsednik Budžetskog fonda za razvoj poljoprivrede Dejan Ranđelović govorio je o pomenutim merama: „Kada je u pitanju mera 101, za ovu meru zahtev za povraćaj novca mogu da podnesu registrovana poljoprivredna gazdinstva sa teritorije grada koja su ulagala u opremu za stočarstvo, voćarstvo, pčelarstvo, mašine za obradu zemljišta, sisteme za navodnjavanje, oni koji su podigli nove voćnjake, plastenike.

Povraćaj će iznositi od 30-50% od vrednosti investicije bez obračunatog PDV-a, maksimalno za jednu investiciju 80.000 dinara, za podizanje voćnjaka maksimalno 100.000 dinara po hektaru.

U okviru pomenute mere, jedno poljoprivredno gazdinstvo može maksimalno da ostvari 160.000 dinara, minimalno 10.000 dinara. Ukupan budžet za ovu meru iznosi 29,1 milion dinara.“

Navodnjavanje
Foto: Pixabay.com

Ranđelović je govorio i o drugoj meri, meri 301 i istakao da je maksimalni iznos finansijskih podsticajnih sredstava za bušenje bunara biće od 30-60%, od troškova bušenja bunara i kupovine opreme, bez obračunatog PDV-a, maksimalno 120.000 dinara po jednom registrovanom poljoprivrednom gazdinstvu. Dodao je i da ukupni budžet za ovu meru iznosi 600.000 dinara.

Govoreći o trećoj meri, meri Podsticaji za promotivne aktivnosti u poljoprivredi, Ranđelović je istakao da zahtev mogu podneti udruženja i zadruge sa teritorije grada Leskovca, koja imaju u planu učestvovanje, odnosno organizovanje sajmova, izložbi i manifestacija.

„Maksimalni iznos finansijskih podsticajnih sredstava za ovu meru iznosiće 100% od prihvatljivih troškova sa PDV-om, koji ne može biti veći od 100.000 dinara, maksimalno 200.000 dinara. Ukupan budžet za ovu meru iznosi 300.000 dinara.“

Vesna Nikolić, savetnik u Odeljenju za privredu i poljoprivredu, tom prilikom istakla je da pomoć prilikom popune zahteva, provere dokumentacije, u smislu kompletnosti, administrativne usaglašenosti, prihvatljivosti, poljoprivrednim proizvođačima pružaju upošljnici Odeljenja za privredu i poljoprivredu.

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je iz budžeta Grada Leskovca u okviru projekta „Eko Leskovac“. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime