Nošenje maski na otvorenom ipak preporuka, a ne obaveza

0
zakonodavstvo i pandemija
Foto. Pixabay.com

Dr Darija Kisić Tepavčević precizirala je da odluka kriznog štaba o nošenju maski na otvorenom nije obaveza nego preporuka, prenose srpski mediji.

Danas, nešto ranije,  dr Darija Kisić izjavila je za RTS nakon sednice Kriznog štaba da se nalazimo u sezoni respiratornih infekcija kada se najlakše šire. Zato su uvedene nove mere – obavezne maske i na otvorenom, kao i zabrana lokalnim samoupravama da izdaju dozvole za okupljanja.

Prema odluci Kriznog štaba, objavljeno od danas će nošenje maski biti obavezno svuda – uključujući i otvorene prostore, što je dr Kisić Tepavčević nešto kasnije precizirala drugačije.

Krizni štab je doneo odluku i da zabrani lokalnim samoupravama da daju specijalne dozvole za organizaciju različitih okupljanja.

Od ponedeljka će Beogradska arena ponovo biti spremna za prijem pacijenata obolelih od kovida 19, odlučio je Krizni štab.

Dr Darija Kisić izjavila je da su opšte preventivne mere kao fizička distanca i nošenje maske su osnovne mere koje spasavaju živote, a da se sve druge mere koje se donose u smislu ograničenja rada sa ciljem da se mere opšte prevencije sprovedu.

„Broj obolelih polako raste, situacija je povoljnija nego u svim zemljama u Evropi“, navela je Kisićeva.

Korona virus
Foto: Pixabay.com

Pooštrava se kontrola primene mera 
Pooštravaju se, dodaje, sve dosadašnje mere u smislu kontrole primene.

„Iako je ograničenje okupljanja ljudi bilo do 30, bilo je primera da su bila organizovana slavlja i okupljanja. Izdaje se zabrana lokalnim samoupravama da dozvoljavaju takvu vrstu okupljanja“, izjavila je Kisićeva.

Maske bi trebalo da nosimo svi stalno, uključujući i otvoren prostor.

„To je mera koja je efikasna i treba da je se pridržavamo. Ta mera je obavezujuća“, kazala je Kisićeva.

Kisićeva je navela da će od ponedeljka će Arena ponovo biti spremna za priliv pacijenata.

Virusolog u penziji dr Ana Gligić je govoreći o epidemiji tokom gostovanja u Jutarnjem programu RTS-a rekla da su prognoze takve da ne sme ni da ih izgovori.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime