NBS: Povećana referentna kamatna stopa

0
Foto: Ilustracija, Pexels

Narodna banka Srbije povećala je referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na nivo 5,75 odsto.

Odluka je donesena na sednici Izvršnog odbora, prenosi zvanični sajt Narodne banke Srbije.

Stopa na depozitne olakšice zadržana je na nivou od 4,5 odsto, dok je stopa na kreditne olakšice povećana na 7 odsto. Pri donošenju odluke, Izvršni odbor je imao u vidu da su globalni troškovni pritisci i uvozna inflacija i dalje visoki, te da je potrebno ograničiti njihove indirektne efekte na rast cena na domaćem tržištu.

Inflacija je u Srbiji u januaru na mesečnom nivou iznosila 1,4 odsto, a međugodišnje posmatrano 15,8 odsto, što je bilo u skladu sa očekivanjima. I dalje se oko dve trećine doprinosa ukupnoj inflaciji odnose na rast cena hrane i energenata, na koji mere monetarne politike imaju ograničen efekat, jer je rast ovih cena u velikoj meri posledica dešavanja u međunarodnom okruženju.

Kada je u pitanju ekonomska aktivnost, prema aktuelnoj projekciji Narodne banke Srbije, bruto domaći proizvod Srbije ove godine ostvariće realni rast u rasponu od 2 do 3 odsto. Rast će biti vođen domaćom tražnjom, čemu u najvećoj meri doprinosi tržište rada, dok će zbog i dalje visokog očekivanog uvoza energenata i niže eksterne tražnje, doprinos neto izvoza biti negativan.

U zavisnosti od kretanja ključnih monetarnih i makroekonomskih faktora iz domaćeg i međunarodnog okruženja, kao i globalne geopolitičke situacije, Narodna banka Srbije će procenjivati da li ima potrebe za nastavkom zaoštravanja monetarnih uslova i u kom obimu.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime