Nastavak programa integrisanih usluga podrške roditeljstvu na lokalu

0
podrška roditeljstvu
Foto: Ilustracija, Pexels

U organizaciji Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, UNICEF-a i SKGO, predstavnici 29 lokalnih samouprava potpisali su danas memorandume o saradnji, čime je u okviru Nacionalnog skupa „Otvorimo širom vrata, ulaze mama i tata“ pokrenuta druga faza programa „Podsticajno roditeljstvo kroz igru“.

Program integrisanih usluga podrške roditeljstvu i ranom razvoju dece obuhvata oblast zdravstva, obrazovanja i socijalne zaštite.

Ministar za brigu o porodici i demografiju Ratko Dmitrović izjavio je da je veoma značajno da na podršci roditeljima radimo zajedno, usaglašeno, kako bismo majkama, očevima, hraniteljima, usvojiteljima, kao i svim starateljima male dece obezbedili dostojanstven život i otvorili vrata podrške onda kada im je najpotrebnije, onda kada su dete i njegova porodica najosetljiviji.

On je ponovio da je pitanje sistemske podrške roditeljima u ranom razvoju deteta podjednako i demografsko pitanje, s obzirom na to da se odnosi na jačanje porodice.

Ministar je rekao da bez jake i mnogobrojne porodice nema nade za demografski oporavak našeg naroda i Srbije u celini, i izrazio uverenje da će vrlo brzo, sa ovakvim pristupom u kom je porodica u centru pažnje, Srbija biti regionalni lider u oblasti unapređenja podrške ranom razvoju i roditeljstvu, na čemu će Vlada raditi posvećeno kao i do sada.

Podsetio je i na to da je obaveza roditelja i institucija, kao i medija, da svako u svom domenu učini sve da decu zaštiti od negativnih uticaja kojima su svakodnevno izloženi, jer razvoj deteta ne može da čeka.

Pilot projekat „Podsticajno roditeljstvo“ sproveden u pet gradova

Od marta 2021. godine „Podsticajno roditeljstvo“ je kao pilot projekat sproveden u Novom Sadu, Kragujevcu, Novom Pazaru, Boru i Vranju, te su predstavnicima ovih gradova dodeljene plakete kao vid zahvalnosti na uspešnom sprovođenju projekta.

Direktorka UNICEF-a u Srbiji Dejana Kostadinova izjavila je da je u pet gradova program dao pozitivne rezultate, čime je utrt put lokalnim vlastima da stvaraju politike koje promovišu razvoj dece i dobrobit porodice, kako bi mreža kvalitetnih usluga doprla do svakog deteta i svakog roditelja širom Srbije.

Ona je dodala da je cilj da se u naredne dve godine programom obuhvati više od 60.000 porodica u Srbiji, domova zdravlja, predškolskih ustanova i pružalaca usluga socijalne zaštite, a više od 1.000 praktičara ranog razvoja dece širom zemlje biće podržano da uvedu inovativne prakse, čime će program podrške roditeljstvu postati ključan segment usluga koje se pružaju na lokalu.

Na skupu, održanom u Palati Srbija, obratio se i potpredsednik SKGO Nikola Tarbuk, koji je istakao da je veliko interesovanje lokalnih samouprava da se pridruže ovom programu siguran pokazatelj podizanja svesti o značaju lokalnih aktivnosti u promeni demografske slike Srbije.

-SKGO pruža podršku lokalnim samoupravama da unaprede  mere podrške roditeljstvu u ranom razvoju dece, kao stalnih lokalnih politika koje omogućavaju koordinaciju pružaoca usluga u oblasti zdravstvene, socijalne zaštite i predškolskog obrazovanja kako bi te usluge bile kvalitetnije, ukazao je Tarbuk.

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime