NALED: Veštačka inteligencija i primena u zdravstvu

0
Foto: Ilustracija, Pexels

Veštačka inteligencija nalazi sve veću primenu u zdravstvu, a jedno od ključnih polja je unapređenje digitalizacije u ovoj oblasti.

Primena veštačke inteligencije u zdravstvu bila je jedna od tema konferencije ,,Vizija 2030 – Digitalizacija, ekologija i zdravlje“, koja je održana u Sarajevu, prenosi zvanični sajt Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj.

Predsednik NALED-ovog Saveza za zdravstvo Vukašin Radulović je istakao da je upotreba veštačke inteligencije u zdravstvu u porastu, kao i da je najveći potencijal u domenu diferencijalne dijagnoze, odabiru terapije, predikciji rizika, redukciji medicinskih grešaka i poboljšanju produktivnosti.vukašp

Strategijom razvoja Veštačke inteligencije u Srbiji 2020-2025, definisane su tri ključne oblasti u kojima AI može značajno doprineti. Korišćenjem naprednih tehnologija bi se ubrzao proces uspostavljanja dijagnoze, rasteretili bi se resursi čime bi oprema bila sve dostupnija, a kvalitet zdravstvenih usluga bi se značajno podigao.

Eksperti iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Poljske i Švedske su na paralelnim panel diskusijama posvetili pažnju i tzv. personalizovanoj medicini. Naime, građani će biti u mogućnosti da svoje mobilne telefone koriste kao svojevrsne digitalne zdravstvene platforme, aktivno i pasivno dokumentujući svoje zdravlje detaljno i u realnom vremenu. Naredni korak je obrada i analiza prikupljenih podataka koju sprovodi veštačka inteligencija.

U okviru sesije ,,Zdrava društva“ se pored upotrebe veštačke inteligencije, govorilo i o modelima održivih finansiranja zdravstvenih sistema i zelenoj agendi u zdravstvu.

Srbija već nekoliko godina pažljivo menja propise u zdravstvenom zakonodavstvu kako bi se što više usaglasila sa EU regulativom koja već dugo stimuliše upotrebu veštačke inteligencije u zdravstvene svrhe. Jedan od ciljeva ovog panela jeste nalaženje zajedničkih rešenja koja bi bila efikasna za sve države Zapadnog Balkana u ovoj oblasti.

Podsećamo, nedavno je održan NALED-ov „Septembarski susret“ koji je protekao u znaku inovacija.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime