NALED: Uskoro portal za oporezivanje frilensera

0
portal frilenseri
Foto: Ilustracija, Pexels

Građani koji ostvaruju prihode pružajući usluge drugom domaćem ili stranom fizičkom licu, preduzetniku ili firmi (frilenseri), moći će da prijave prihod i izmire poreske obaveze preko novog portala.  

Portal “Frilenseri” koji će lansirati Ministarstvo finansija, Poreska uprava i NALED, trebalo bi da postane aktivan u drugom kvartalu tekuće godine, prenosi zvanični sajt NALED-a.

Frilenseri prijavu mogu kao i do sada da poresku prijavu podnesu u aprilu na postojećem PP OPO obrascu, ili da sačekaju početak rada portala i novu PP OPO-K prijavu za prvi kvartal. Resorne institucije odobrile su odlaganje do uspostavljanja portala, bez zaračunavanja kamate.

Ovo su najavili predstavnici Ministarstva finansija i Poreske uprave na sastanku sa predstavnicima udruženja frilensera. Sastanku su prisustvovali predstavnici kabineta predsednice Vlade, Ministarstva za rad, Ministarstva zdravlja, CROSO i fondova socijalnog osiguranja.

–  S obzirom na to da će se u roku od 30 dana po sticanju tehničkih uslova za prvi kvartal moći podneti poreska prijava na Obrascu PP OPO-K, očekujemo da će najveći broj poreskih obveznika iskoristiti ovu mogućnost. To će biti značajno lakše i brže, a prijave podnete u ovom roku se smatraju blagovremenim – istakao je pomoćnik ministra finansija Dragan Demirović.

Podsećamo, NALED je nedavno uputio poziv za prijavu za program sertifikacije gradova i opština sa povoljnim poslovnim okruženjem.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime