NALED: Neuknjižene nekretnine – neiskorišćeni potencijal

0
Fotografija preuzeta sa sajza naled.rs

Problem neuknjiženih nekretnina u Srbiji zahteva reformu imovinsko-pravnih odnosa nad nepokretnostima.

Gotovo svaka druga nekretnina u Srbiji nije upisana u katastar i nije na regularnom tržištu te predstavlja veliki neiskorišćeni potencijal, prenosi zvanični sajt Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj.

Sveobuhvatna reforma imovinsko-pravnih odnosa nad nepokretnostima otključala bi veliki kapital i potencijal za postizanje ekonomskog razvoja i unapređenje kvaliteta života građana. To je ocenjeno na sednici NALED-ovog Saveza za imovinu i investicije koja je održana u rezidenciji ambasadorke Kraljevine Švedske u Srbiji.

Na sednici je članovima predstavljen nacrt studije o sveobuhvatnoj reformi, a prema rečima predsednika Saveza i finansijskog direktora MK Group Andrije Vukovića, u izradi dokumenta učestvovao je tim eksperata predvođenih profesorom Pravnog fakulteta u Beogradu Milošem Živkovićem. Studija je sveobuhvatna jer ima cilj da predloži rešenja za pitanja kao što su unapređenje postupka upisa u katastar, rešavanja starih predmeta, ozakonjenja nelegalno izgrađenih objekata, ukidanja naknade za konverziju prava korišćenja u pravo svojine, modernizacije procesa urbanističkog planiranja, komasacije, restitucije, eksproprijacije, oporezivanja nekretnina, rešavanja problema sa zadružnim zemljištem…

Izrada studije je podržana kroz projekat „Javne nabavke i dobro upravljanje za veću konkurentnost“ koji realizuje NALED uz podršku Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (Sida). Ambasadorka Anika Ben David istakla je da Švedska više od dve decenije obezbeđuje podršku putu Srbije ka Evropskoj uniji i da u poslednje tri godine kroz saradnju s NALED-om doprinosi unapređenju sistema javnih nabavki.

– Želimo da razvijemo transparentan, efikasan i odgovaran sistem nabavki koji će doneti svrsishodnijoj potrošnji javnog novca, biti stimulans za razvoj privatnog sektora i doneti kvalitetnije javne usluge građanima. Kroz projekat smo pomogli unapređenje Portala javnih nabavki, Registra ponuđača, izradu eLearning platforme i sprovođenje obuka za učesnike u ovom sistemu. Takođe, Švedska je najveći donator u Srbiji u oblasti zaštite životne sredine, a kroz ovaj projekat želimo da podržimo i unapređenje načina upravljanja nekretninama – rekla je Ben David.

Direktor odeljenja za konkurentnost i investicije u NALED-u Dušan Vasiljević ukazao je da je interesovanje resornih institucija i drugih zainteresovanih strana za uređenje imovinsko-pravnih odnosa na nepokretnostima bilo veliko tokom celog procesa izrade studije i da je prisutan osećaj da „nikad nismo imali papir s većim potencijalom da unapredi život građana i razvoj Srbije“.

Podsećamo, Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj obezbeđuje podršku za korišćenje portala eUprave.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime