NALED: Meteo-stanice i aplikacija za bolje prinose

0
Fotografija preuzeta sa sajta naled.rs

Prve meteo-stanice postavljene u Vojvodini i delovima BiH kreirale su više od 620.000 preporuka za efikasnije poljoprivredne radove.

Takođe, stanice su preporučile mere prevencije od pojave 117 bolesti i štetočina, prenosi zvanični sajt NALED-a.

Informacije koje ova inovacija donosi ključne su za uvećanje prinosa i zato je potrebno ubrzati proces digitalizacije i sa tradicionalne preći na savremenu i inovativnu poljoprivrednu proizvodnju, rečeno je na završnom sastanku projekta „Digitalizacija opštinskog upravljanja zemljištem“.

Dok su meteo stanice u svetu uveliko deo svakodnevnog života farmera, kod nas su još uvek novina, zbog čega su NALED i kompanija Telegroup, uz podršku Nemačke razvojne saradnje koju sprovodi GIZ, pokrenuli trogodišnje pilotiranje sistema u zemljama Zapadnog Balkana. Postavljeno je 73 uređaja, koji su uvezani AgroLife aplikacijom, sa ciljem da se prikupi veći broj informacija o upotrebi državnog zemljišta, kako bi se sprečila dalja degradacija obradivih površina koje se daju u zakup.

– Sombor, Inđija, Vrbas, Bačka Topola i Subotica su prve lokalne samouprave u Srbiji koje su dobile meteo stanice, a za nešto više od dve godine registrovano je ukupno 3.500 korisnika. Više od trećine čine zakupci opštinskog zemljišta, koji sada putem AgroLife-a beleže sve svoje aktivnosti i na osnovu toga putem meteo stanica dobijaju preporuke kada je vreme za izlazak na njivu, đubrenje, navodnjavanje i zaštitu od štetočina, što doprinosi očuvanju kvaliteta zemljišta i zadovoljstvu budućih korisnika, jer je istorija aktivnosti dostupna i do godinu dana unazad – rekao je menadžer za dobru upravu u NALED-u Stefanos Jokić.

AgroLife aplikacija, putem koje poljoprivrednici prate sva dašavanja i organizuju svoju proizvodnju, dostupna je svima u web verziji i na Google Play-u i besplatna za preuzimanje u svojoj osnovnoj verziji. Za svaku parcelu koju obrađuju, poljoprivrednici mogu jednostavno da unose i prate podatke o zasadima, i imaju preglednu sliku o rasporedu poljoprivrednih radova.

Podsećamo, NALED učestvuje u kreiranju sajta koji će biti namenjen regulisanju oporezivanja frilensera.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime